SREBRENICA

Dan nakon kolektivne dženaze u Potočarima: Mir, tuga, bol i 19 suzama natopljenih humki

Muklu tišinu, koja je u tužnoj dolini prisutna od prve dženaze 2003. godine naružava mašina, koja radi na kompletiranju tijela i poneki jecaj posjetilaca

Piše: S. Smajlović

12.7.2021

S reekshumacije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S reekshumacije - Avaz
Ismeta Mujić uči Jasin svojim najmilijim - Avaz
+1

I ove kao i svake godine dan nakon kolektivne dženaze potočarska tužna zelena dolina sa 6.652 bijela nišana i 19 novih humki, žrtava genocida, ukopanih u 21 kolektivnoj dženazi, bude pusta.

Jasin ocu i bratu

Muklu tišinu, koja se u tužnoj dolini smjestila od prve kolektivne dženaze 2003. godine narušavaju samo jecaju i suze onih koji ponovo dođu posjetiti mezarja svojih najmilijih, da njihovim dušama još koji put prouče Jasin i Fatihu.

Ismetaa Mujić iz Abdulkića kod Bratunca došla je da još jednom pored nišana oca Ramiza i brata Ismeta Mujkić prouči Ja“sin i Fatihu. Nije imala snage da kaže, gdje su ekshumirani i kada su ukopani. Kroz jecaj i suze kaže, bitno je da su tu, jedan pored drugog, da nisu u masovnim grobnicama.


Malo je jučer bilo posjetilaca u ovom kompleksu. Oni što su došli, ni visoke temperature nisu smetale da obilaze nišane svojih najmilijih, ranije ukopane, ali i svježe humke natopljene majčini, sestrinim i drugim suzama. Ponovo su došli da se do iduće godine oprosto sa svojim najmilijim.

Sve manje žrtava

Prošlo je 26 godina od srebreničkog genocida i sve se manje kopa žrtava. Sve je manje živih svjedoka i majki koje umiru od tuge, starosti i čekanja da se pronađu kosti njihovih najmilijih. Dosta je porodica žrtava, koji ne pristaju da se ukopaju nekompletna tijela njihovih najmilijih. Prema podacima Instituta za traženje nestalih još se traga za više od 1,000 žrtava genocida.

Posjeta podrinjskih stratišta

Programom obilježavanja 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, danas je (utorak) predviđena posjeta osam masovnih stratišta u Podrinju.

Članice udruženja srebreničkih majki, preživjele porodice, rodbina, prijatelji i komšije položit će cvijeće i proučiti Fatihu ispred zgrade „Elektro prenosa“ u Potočarima,, u Kravici kod Bratunca, Pilici, Branjevu, Oragovcu, Brani Potkovcima, u zvorničkoj općini i Novoj Kasabi kod Milića.

Reekshumacija 94 tijela

Institut za traženje nestalih BiH, Podrinjsko identifikacijksi projekat (PIT) iz Tuzle, po nalogu Tužilaštva BiH, jučer su u Memorijalnom centru Potočari počeli reekshumaciji 94 identifikovanih posmrtnih ostataka.

Prema podacima Isntituta za traženje nestalih u dvanaest reekshumacija kompletirana su 754 tijela, dok se u PIP-u nalazi još710 posmrtnih ostataka, koji čekaju saglasnost preživjelih porodica za kompletiranje. Kod jedanaest žrtava po dva puta su vršena kompletiranja skelata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.