TUŽNA GODIŠNJICA

Ubistva pripadnika ARBiH na putu Bradina - Repovci: Ni nakon 29 godina porodice ne znaju istinu

Mnoge porodice nisu dočekale da saznaju istinu, a od prošle do ove godine, trojica očeva ubijenih su umrla, kazao je Amir Jusufbegović

Piše: S. Džajić

12.7.2021

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata počast ubijenima. S. Džajić

Danas se navršilo 29 godina od ubistva devet pripadnika ARBiH na području općine Konjic. Tog 12.jula 1992. godine na lokalnom putu Bradina - Repovci ubijeni su Aziz Jusufović, Ibrahim Mangić, Jasmin Radaslić, Isak Ljevo i Dražen Pandža, pripadnici Vojne policije, i Šefik Ajanović, Džemal Ferhatbegović, Ibrahim Jusufbegović i Salem Memić, pripadnici Odreda „Lisin“.

Niko nije odgovarao

Ni nakon toliko godina za ovaj zločin, u javnosti poznat kao „slučaj Repovci“, još niko nije odgovarao, niti je Tužilaštvo BiH ikada podiglo optužnicu. Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Konjic je zajedno sa članovima porodica ubijenih organizirala posjetu spomen-obilježju na Musali, kao i mjestu njihovog stradanja, gdje je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata počast ubijenim pripadnicima Armije RBIH.

Enes Halebić, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Konjic, kazao je da su pripadnici ARBiH ubijeni iz zasjede.


- Prošlo je 29 godina od zločina na pripadnicima ARBIH i MUP-a koji su obavljajući časno svoju dužnost iz zasjede ubijeni. Mi smo se nekoliko puta obraćali Tužilaštvu BiH, ali se oni ograđuju time da nemaju dovoljno dokaza o ovom zločinu - naveo je Halebić.

Za članove porodica svaka godišnjica je sve bolnija, jer pravda nije zadovoljena, niti nadležne institucije poduzimaju bilo kakve aktivnosti na rješavanju ovog zločina. Senadu Memiću je ubije otac Salem, i kako kaže, tuga je ista svake godine.

- Kako da se osjećam kad ni nakon 29 godina nema istine, pa je tuga svake godine ista. To ne popušta ni nakon toliko godina od zločina - kazao je Memić.

Članovi porodica ogorčeni

I Amir Jusufbegovića, brat ubijenog Ibrahima, ogorčen je činjenicom da se još uvijek ne znaju počinioci ovog gnusnog zločina.

- Na sramotu Tužilaštvu BiH da porodice i nakon 29 godina ne znaju ko su nalogodaci i izvršioci ubistva naših najmilijih. Mnoge porodice nisu dočekale da saznaju istinu, a od prošle do ove godine, trojica očeva ubijenih su umrla. Ostalo je još nekoliko majki i mi braća, koji nikada nećemo zaboraviti i koji ćemo se boriti za istinu - kazao je Jusufbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.