POSJETE

Milanović: Ako ne bude reference na konstitutivne narode i Dejton, neće biti zajedničke izjave

Hrvatima se , ustvari, ukralo da biraju svoga člana Predsjedništva, kazao je predsjednik Hrvatske

Milanović danas u Mostaru. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

12.7.2021

Poštovanje prema Bosni, duboko poštovanje i tuga prema žrtvama i obiteljima, ali Hrvatima se, ustvari, ukralo da biraju svoga člana Predsjedništva.

Šta tu nije jasno? Šta je tu moralno, šta je tu ispravno? Dakle, da bih bio kozmoplit ja moram simpatizirati tuđi sekularni nacionalizam. Ja nisam nacionalist i očekujem da to ne budu ni drugi. To je osnova osnova. Detalji Izbornog zakona, to me ne zanima. Treba ga mijenjati, ne znam. Zašto? Zato što ovo treba napraviti prema Ustavu BiH. Sve je jasno.

Ovo je danas izjavio Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, nakon predavanja koje je održao studentima Sveučilišta u Mostaru.

Rekao je kako prvih 10 godina nikome  nije palo na pamet da Hrvatima bira člana Predsjedništva, „a onda se neko pametan toga dosjetio“.

Milanović nakon predavanja dao izjavu za medije. M.Smajkić

Upitan šta „akos e sljedeće godine dogodi Komšić i ako Hrvati budu izbačeni iz Doma naroda, odnosno, iz Vlade FbiH i posljedično Vijeća ministara BiH“  Milanović je kazao  kako se nada da se to neće dogoditi.

- Jer, to je protivno slovu i duhu Dejtonskog sporazuma. Hrvatska je potpisnica, Hrvatska je ukorijenjena u tome i jedino što tražimo i očekujemo je da se to poštuje. Što se tiče mene, u svakoj međunarodnoj instituciji u kojoj se bude donosilo neki dokument o BiH, tražit ću i insisitirat ću da se uvijek spomene referenca na okvirni sporazum Dejton-Pariz, jako bitno, dakle, ne i drugi međunarodni sporazumi, jer tu ima dosta dodatne opreme koja nije atestirana,dakle, izvorni Dejton i konstitutivni narodi, a ne da ih se spominje ond akada treba istaknuti da Hrvati i Bošnjaci podržavaju članstvo u NATO-u, a Srbi ne. To piše. Dakle, odjednom postoje i Srbi i Hrvati i Bošnjaci. Tri pasusa dalje, nema ih. To je čak nemaštovito. To ću tražiti-rekao je on.

Dodao je da će za dva dana  biti procjena napretka BiH u NATO-u.

-Vidjet ćete, ukoliko ne bude reference na konstitutivne narode i Dejton , neće biti zajedničke izjave. Bit će papir predsjedavajućeg. To je ništa-poručio je Milanović.

Milanović u Mostaru danas. M.Smajkić

Sve što je govorio, kazao je, bit će njegova poruka i predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora s kojima će se susresti večeras.

- Ovdje nema opasnosti od rata. Jer , rat košta. Nema više jugoslavenskog inventara da ga neko ukrade kao Milošević 1991.godine - naveo je.

Upitan je li se hrvatski predstavnici trebaju dogovoriti sa bošnjačkim i srpskim, Milanović je kazao: „ A, nego  s kim, pobogu“.

Rekao je da nema ambiciju takvo nešto organizirati u Zagrebu „niti ta vrsta povjerenja postoji, niti mislim da bi oni koji zlorabe hrvatsko pravo na to pristali“.

- Ja nisam pogodan biti psorednik, ja sam pristran, ali nadam se da sam korektan. Ja zastupam Hrvatsku i hrvatski interes, a ne globalnu pravdu i ništa kozmopolitski - kazao je.

Održao predavanje studentima Sveučilišta. M.Smajkić

U okviru predavanja studentima osvrnuo se na to što je u BiH stigao Milanović je 11. jula, kazavši da je razmišljao o tome je li to prikladan dan.

- To je dan Srebrenice, grozan dan, dan genocida. Iskreno govoreći, nisam mislio da će to bilo koga smetati, dolazim kao prijatelj, neprijatelj sigurno nisam. Ja sam hrvatski predsjednik, BiH sa ovakvim granicama i Ustavom, ta BiH je prijateljska država. Kada govorim na općoj razini – govorim u ime države koja ima nacionalni interes, politički i sigurnostni u razvoj situacije u BiH. Mi smo susjedi. Ovdje ne živi samo pola miliona Hrvata, nego ljudi koji nisu Hrvati, ali imaju naše državljanstvo. Naša dužnost i poslovna obaveza je gledati šta se događa - rekao je Milanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.