DIPLOMATIJA

Borelj javno ukorio Janšu: Nema pravo govoriti u ime EU

Josep Borrell je rekao da je bio primoran da ovo precizira pošto ga je kontaktirao iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i pitao ga da li Janšine izjave predstavljaju zvaničan stav EU

Borelj kritizirao Janšu. Agencije

E. T.

12.7.2021

Šef evropske diplomatije Žozef Borelj (Josep Borrell) javno je danas ukorio slovenačkog premijera Janeza Janšu navodeći da čak iako je Janša rotirajući predsjedavajući Evropske unije, nema ovlaštenja da govori u ime Unije, poslije Janšinih optužbi Irana zbog kršenja ljudskih prava.

- Slovenački premijer iako je na čelu šestomjesečnog predsjedavanja EU nema ovlaštenja da govori u ime EU o spoljnoj politici - rekao je Borrell na konferenciji za novinare poslije sastanka ministara spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice u Briselu.

Borelj je rekao da je bio primoran da ovo precizira pošto ga je kontaktirao iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i pitao ga da li Janšine izjave predstavljaju zvaničan stav EU.

- Spoljna politika je u nadležnosti zemalja članica, svaka može da ima svoj stav. Ali, u ime EU govori samo predsjednik Evropskog savjeta Šarla Mišela (Charles Michael) i visoki predstavnik – moja malenkost, kada govori u ime ministara - rekao je on.

Janšine izjave su njegova odgovornost i one ne predstavljaju stav EU. On ne može da pretenduje da govori u ime EU, rekao je Borelj.

Iran je u nedjelju osudio “neosnovane optužbe” o kršenju ljudskih prava koje mu je dan ranije uputio Janez Janša povodom berlinskog skupa opozicione grupe Mudžahedin naroda (MEK) u izgnanstvu, zabranjene u Iranu.

- Iranski narod zaslužuje demokratiju, slobodu i poštovanje ljudskih prava. Treba čvrsto da ga podrži medjunarodna zajednica - rekao je Janša u online poruci skupu. Zatražio je da “iranski režim bude pozvan na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.