DISCIPLINSKO ROČIŠTE

Advokat Adamović: Osmica VSTV-u dostavio prijavu protiv Tadić koja je odbačena još 2019.godine

Osmica je na ovaj način, pred završne riječi UTD-a i odbrane, pokušao dodatno izvršiti pritisak na članove VSTV-a kako bi se Tadić pod svaku cijenu suspendirala i uklonila s ove pozicije

Piše: M. Aščić

13.7.2021

Adamović i Mehmedagić. Avaz

Pred članovima Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a jučer je nastavljena glavna rasprava prema disciplinskoj tužbi protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Tadić se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Prošle sedmice saslušana su dva svjedoka i izvedeni materijalni dokazi, dok su jučer iskaz dali optužena tužiteljica Tadić i direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić. Na taj način okončan je disciplinski postupak.



Mehmedagić: Vrši pritisak na VSTV-e. Avaz

Disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević zatražila je da Tadić budu izrečene mjere zbog neizvršavanja obaveza i odluka VSTV-a, dok je njena odbrana ocijenila da nije počinjen nikakav prekršaj, što je u više navrata utvrdio i advokat Vlado Adamović.

No, Adamović se jučer osvrnuo i na novu prijavu protiv Tadić, koju je VSTV-u, UDT-u i Tužilaštvu BiH poslao direktor OSA-e Osman Mehmedagić Osmica prije deset dana.

Adamović je rekao da je riječ o staroj prijavi koja je već bila predmet razmatranja i koju je odbacio VSTV-e. Tačnije da je riječ o "dokazima" za koje je još 2019.godine utvrđeno da Tadić nije počinila nikakav prekršaj.

Osmica je na ovaj način, pred završne riječi UTD-a i odbrane, pokušao dodatno izvršiti pritisak na članove VSTV-a kako bi se Tadić pod svaku cijenu suspendirala i uklonila s ove pozicije. Ovim su potvrđeni raniji navodi "Avaza" da je riječ o bajatim informacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.