HALIL LAGUMDŽIJA

Predsjednik VSTV-a najavljuje: Uskoro optužnice i presude za visoku korupciju i kriminal

Podsjetio je kako je na prethodnoj sjednici Vijeća usvojen, odnosno verificiran priručnik za saradnju u međunarodnim krivičnim stvarima i ekstradiciji

Halil Lagumdžija. Anadolija

Anadolija

13.7.2021

U Sarajevu je održana završna konferencija projekta “EU4Justice: Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini”. Ovim događajem je zaključen projekt EU4Justice u Bosni i Hercegovini. Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, je kazao kako je napravljen veliki pomak, čiji će se rezultat vidjeti u budućnosti kroz podizanje optužnica i znatno veći broj osuđujućih presuda u ovom segmentu.

Projekt se fokusirao na unapređenje efikasnosti, integriteta i profesionalizma u institucijama u sektoru vladavine zakona, odnosno unapređenje saradnje između tužilaštva i agencija za provođenje zakona s ciljem bolje efikasnosti u istragama u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, te na jačanje kapaciteta u pogledu upravljanja ljudskim resursima i učinkom i poboljšanjem disciplinskih okvira i procedura.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Kristin Tudik (Christine Toudic) kazala je kako ovaj projekt čini dio strategije pojačanog angažmana Francuske u zemljama Zapadnog Balkana, konkretno francuske strategije prema zemljama zapadnog Balkana, a odluku je donio predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron). Tudik je rekla kako projekt ima brojne sastavne dijelove.

- Francuska time što daje svoju podršku i stručno znanje visokog nivoa ovom projektu svjedoči vrlo konkretno o svojoj spremnosti da prati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu prema Evropskoj uniji - rekla je francuska ambasadorica.

Dodala je kako pitanja za vladavinu prava nalaze se u samom središtu 14 prioriteta i ovim projektom Francuska i njeni partneri doprinose napredovanju Bosne i Hercegovine.

Današnja konferencija. Anadolija

Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a, kazao je kako je riječ o velikom projektu koji se provodi i finansira od strane Evropske unije, preko VSTV-a u saradnji sa sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima projekt je počeo početkom 2019. godine, a sada je u završnoj fazi.

- Fokus je bio na jačanju kapaciteta bh. pravosuđa u procesuiranju predmeta organizovanog kriminala i korupcije visokog nivoa. Ključna stvar projekta je bila da se poboljša saradnja dva segmenta, tužilaštva i Agencije za provođenje zakona. U cilju ostvarenja toga preduzet je čitav niz mjera. Mislim da je napravljen jedan veliki pomak, konkretne rezultate ćemo vidjeti u budućnosti kroz podizanje optužnica i nadam se znatno veći broj osuđujućih presuda u ovom segmentu -  rekao je Lagumdžija.

Dodao je kako su kroz projekt polučili i niz dokumenata koji će biti od velike važnosti u narednom periodu za sve nosioce pravosudnih funkcija, pa i one druge koji se ”naslanjaju na ove aspekte”.

Podsjetio je kako je na prethodnoj sjednici Vijeća usvojen, odnosno verificiran priručnik za saradnju u međunarodnim krivičnim stvarima i ekstradiciji koji će pomoći u tom segmentu gdje je do sada bilo mnogo poteškoća.

Lagumdžija je kazao kako je napravljen značajan pomak, a nada se da će se na ovaj način spriječiti, odnosno smanjiti sve one nedoumice i greške koje su se pravile u ovim procesima.

- Drugi priručnik se tiče borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u jednom posebnom segmentu gdje imamo finansijske istrage. Nadam se da će i on pomoći u ovom vrlo osjetljivom dijelu, da ono što smo imali kao uska grla riješimo, da ubuduće imamo bolju situaciju - kazao je Lagumdžija.

Ovaj projekt, dodaje, bavio se i pitanjem mentorstva za mlade tužioce koji tek preuzimaju dužnost što je nužnost.

Ovaj projekt je direktni rezultat strategije EU za zapadni Balkan. Anadolija

Nicolas Bizel, šef Odjela za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave pri Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini, kazao je kako je projekt vrijedio oko dva miliona eura, i podrazumijevao je čitav niz različitih aktivnosti koje su rađene u iznimno teškim uslovima, s obzirom na to da je značajan dio realiziran u vrijeme pandemije COVID-19.

- Ovaj projekt je direktni rezultat strategije EU za Zapadni Balkan iz 2018. godine koja naglašava značaj i korisnost kolegijalnog pristupa koji je primijenjen u okviru ovog projekta - rekao je Bizel.

Projekt je, dodaje, ponudio direktnu pomoć u izgradnji ponovnog povjerenja građana u pravosudni sistem zemlje i utvrđivanje vrlo postojanog praćenja i evidentiranja samih istraga koje će u konačnici rezultirati većim brojem osuđujućih presuda u predmetima korupcije i organiziranog kriminala.

Dodao je kako, ipak, ne mogu reći da su u potpunosti zadovoljni ostvarenim rezultatima, te da je potreban dodatni rad na mnogo toga.

- Da bismo bili u stanju nadograditi se na već ostvarene rezultate, jako je bitno da imamo posvećenost organa vlasti Bosne i Hercegovine i u tom kontekstu bitno je da se čim prije poradi na izmjenama i dopunama Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću kako bi se uspostavili redovni ili postojani mehanizmi provjere integriteta sudionika u pravosudnoj zajednici“ - rekao je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.