TROJKA NA TERENU

Nikšić nakon obilaska gradilišta u KS: Probudile su mi se lijepe uspomene iz perioda kada sam vodio Vladu FBiH

Vidjeli smo danas nekoliko višemilionskih saobraćajnica, za koju bi neka druga vlast za svaku posebno pripremila posebno otvaranje, istakao je Konaković

Šteta ih upoznao s radom Ministartsva. SDP

A. J.

13.7.2021

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta sa predsjednicima SDP-a i NIP-a Nerminom Nikšićem i Elmedinom Konakovićem danas je obišao gradilišta i upoznao ih sa dosadašnjim radom ovog ministarstva.

Posjeta gradilištima bila je i prilika da se prikaže podrška i zajedničko djelovanje svih ministarstava u Kantonu Sarajevo, pa su u ime Kantona na terenu bili i ministar finansija Davor Čičić, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, kao i predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić.

Posjeta je počela obilaskom završenih projekata na Ilidži, pa je ministar upoznao saradnike o tokovima radova i svim problemima koje je Ministarstvo uspjelo riješiti prilikom izgradnje Hrasničke ceste, kružnog toka M-17 i Stare pruge Osik. Vrijednost Hrasničke ceste, čija je dužina 1,7 km je 1,56 miliona KM, a Stare pruge Osik u dužini od 1,2 iznosila je 1,4 miliona KM, saopćeno je iz SDP-a.


Projekti na Ilidži

Za Kružni tok M-17 Ibrahima Ljubovčića Ministarstvo je putem Direkcije za puteve izdvojilo 500.000 KM od 730.000 KM kolika je ukupna vrijednost projekata.


- Višemilionski projekti su završeni na području općine Ilidža, zahvaljujući dobroj saradnji sa Općinom, ali i angažovanošću svih aktera projekta. U toku su završni radovi i na isključnoj traci Osijek u dužini od cca 650 metara, čija vrijednost iznosi 1,25 miliona KM - kazao je na početku posjete ministar Šteta, koji se srdačno zahvalio predsjednicima i kolegama na podršci i posjeti.


Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a, nakon obiđenih gradilišta izrazio je svoje zadovoljstvo djelovanjem i pozitivnim pomacima.


- Izašli smo iz jedne faze u kojima je Vlada KS bila fokusirana na rad Ministarstva zdravstva i Ministarstva privrede. Ova dva ministarstva bili su nosioci aktivnosti pa se nije najbolje ni moglo vidjeti šta zapravo ostali zapravo rade. Danas sam se uvjerio da se ova Vlada zagrijala i ulazi u svoje pune kapacitete izvršne vlasti. Na terenu je stanje zaista fantastično. Vidjeli smo danas nekoliko višemilionskih saobraćajnica, za koju bi neka druga vlast za svaku posebno pripremila posebno otvaranje - istakao je Konaković.


Posjeta je nastavljena u novogradskim naseljima, obilaskom ulica Adema Buće i Avde Palića, čija je dionica od 930 metara završena, a vrijednost ovog projekta iznosila je 1.031.077 KM. U ulici Adema Buće radovi na dionici od 930 metara su u toku, a vrijednost iznosi 1,28 miliona KM.


Ministar Šteta je upoznao saradnike i sa radovima, problemima i rješenjima na kapitalnom projektu 9. transverzale i završnim radovima u ulici Džemala Bijedića, koja je od velikog značaja za građane kantona kada je riječ o  rasterećenju saobraćaja.


Nermin Nikšić je, nakon što je vidio gradilišta, siguran da će ova Vlada, u skladu sa svojim planovima, uraditi mnogo dobtih stvari za građane.


- Probudile su mi se neke lijepe uspomene iz perioda kada sam vodio Federalnu vladu i kada smo radili ovakve infrastrukturalne projekte i bilo mi je zadovoljstvo vidjeti da Kantonalna vlada daje sve od sebe i radi na takvim projektima. Ljudi često zaborave ili ne vide ono dobro što se uradi, pa iz svog iskustva, poručujem ovoj vladi da što više prezentiraju to što rade, kako se u javnosti ne bi stvarala slika kako nema pomaka. Ja sam impresioniran nakon što sam danas obišao sva ova gradilišta. Siguran sam da će Vlada, u skladu sa svojim planovima, uraditi mnogo dobrih stvari za građane, jer kada se prave infrastrukturni objekti onda od toga imaju koristi svi građani u državi, a svakako da svi trebaju da budu zadovoljni i sretni kada vide kako se gradi i razvija glavni grad BiH - kazao je Nikšić.



Posjeta je završena obilaskom Prve transverzale. SDP BiH

Tender EBRD-a za izgradnju tunela Kobilja glava

Posjeta je završena obilaskom Prve transverzale, jednog od kapitalnih projekata, čiji značajan nastavak saradnje ovisi o dobroj saradnji sa Federalnom vladom i njenim namjerama da projekat bude završen, shodno već potpisanim ugovorima.


- U toku je tender EBRD-a za izgradnju tunela Kobilja glava, a početak radova se očekuje do kraja ove godine - dodao je Šteta.


Predsjednici stranaka su nakon terenske posjete infrastrukturnim projektima održali sastanak sa potpredsjednikom Naše stranke Srđanom Mandićem i ministrima Vlade KS i razgovarali o radu i budućim planovima, nakon čega je zaključeno da ova vlada nikad nije bila jača, spremnija i odlučnija da se suoči sa izazovima i donese promjene kakve Kanton Sarajevo zaslužuje, jer je upravo ona ogledalo Trojke, saopćeno je iz SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.