NOVI DETALJI

Video / Afera "Respiratori": "Čekam Fadila da dođe u kancelariju i potpiše, brzo će"

Prikazano je i niz dokumenata kojim tužilac želi dokazati da su respiratori nabavljeni po daleko većoj cijeni od realne te je Hodžić insistirao da održi cijenu od 39.000 eura po komadu

Admir Aljimi

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi "Respiratori".

Osim Novalića, optuženi su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, vlasnik firme „Srebrena malina“ i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Tužilac Džermin Pašić nastavio je s dokazanim postupkom, a tokom ročišta uložen je niz materijalnih dokaza, među kojima su bili ugovori o kupovini spornih respiratora, profakture i fakture te međusobna inkriminirajuća komunikacija između optuženih. Posebnu polemiku u sudnici između tužioca i odbrana izazvala je fotografija komunikacije između Hodžića i Novalića koja je nađena u mobitelu vlasnika "Srebrene maline".

Radi se o komunikaciji od 14. i 15. aprila prošle godine koja glasi:

"Premijeru, trebao bi mi Solak samo dati aneks ugovora zbog ove situacije oko promjene proizvođača i zbog kašnjenja koje nije do nas, nego do pravila WHO, iz minute u minutu da ne bi kasnije imali problem. Da budemo posve čisti, a vjerujem da već ima onih koji ne žele da ovo bude ok".

Tražio aneks ugovora

Sutradan Novalić odgovara Hodžiću: "Kako se ovo odvija viteže?", a Hodžić njemu odgovara: "Dobro, nemojte se brinuti. Ja sam obećao, a gotovo smo proveli ako Bog da".

Tužilac Pašić je naveo da je poruka pronađena u formi fotografije jer su optuženi brisali sadržaje iz mobitela da bi prikrili krivična djela. Odbrane su prigovorile na zakonitost i autentičnost ovog dokaza.

Pašić je naglasio odgovornost Novalića kao vođe kriminalne grupe jer je Hodžić od njega tražio aneks ugovora prije nego se upustio u dalju nabavku medicinskih aparata. On je prezentirao i dalju komunikaciju između posrednika za nabavku respiratora iz Rijeke iz Hrvatske te iz Crne Gore.

Prikazano je i niz dokumenata kojim tužilac želi dokazati da su respiratori nabavljeni po daleko većoj cijeni od realne te je Hodžić insistirao da održi cijenu od 39.000 eura po komadu.

Naime, Novalić i ostali kupili su respiratore po toj cijeni, a isti posrednici su za iste aparate plaćali isprva cijenu od 19.500 eura, a jedna faktura iznosila je i 11.000 dolara. Radilo se, dakle, po Pašićevim dokazima o količini od 200 respiratora koji su plaćeni duplo manje od ovih 100 koje je Hodžić nabavio. 

Pašić je prikazao i zaključen ugovor i aneks tog ugovora između firme „Shangai ChangQi Medical technology center“, "BTL-a" i "Srebrene maline" za kupovinu 100 respiratora, kao i komunikaciju između Kristijana Marića iz firme "Exotrade" iz Rijeke u kojoj je bio ovaj ugovor.

Cijena rasla iz dana u dan

Tako je prikazana poruka koju Marić upućuje Hodžiću: „Može li barem Fadil da potpiše ovo pismo i da nam naprave fakturu“. 

Hodžić na to odgovara: „Čekam Fadila da dođe u kancelariju i potpiše, brzo će“.

Pašić je rekao da u dokazivanju tvrdnje da Hodžić nije mogao potpisati aneks ugovora prije nego što su to znali Novalić i Solak pokazuje i prepisku između Hodžića i Kristijana Marića koja se tiče ugovora i potrebe da Novalić potpiše pismo namjere sa datumom 14. aprila. Prikazano je i pismo namjere u vezi s kupovinom respiratora ACM812A u kojem se, između ostalog, navodi i da ta kupovina ima punu podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vlade FBiH.

Pašić je prikazao i profakture, navodeći da će sa nalazima vještaka dokazivati da se radi o lažnoj profakturi, a na kraju današnjeg ročišta je pokazao i primjere ugovora za nabavku respiratora ACM812A kojima želi dokazati da se radi o višestruko uvećanoj cijeni za respiratore ACM812A. 

Tako je prezentirao i ugovor između "BTL-a" i "Exotradea" od 28. marta o nabavci 200 respiratora za 3,9 miliona eura, "BTL-a" i beogradskog Sinofarma o kupovini 200 respiratora za pet miliona eura, te ugovor od 30. marta između "BTL-a" i "Exotradea" o kupovini 100 respiratora za 2,2 miliona eura, kao i ugovor "Exotradea" i jedne kineske kompanije za 200 respiratora po cijeni od 2,38 miliona dolara.

Više o temi Afera Respiratori

NA VRH

Podijeli članak na