PRVA FAZA PROJEKTA

Šta su pokazala preliminarna istraživanja: Ilidža se može grijati putem geotermalnih izvora vode

Temperatura iznosi 57 stepeni, a izvor ima snagu od 50 megavata toplinske energije

Termalni izvor na Ilidži u većoj mjeri neiskorišten. Avaz

Piše: E. Halimić

15.7.2021

Općina Ilidža se može zagrijavati putem geotermalnih izvora vode, pokazala su preliminarna istraživanja na terenu.


Gradnja bušotine

Naime, zahvaljujući podacima dobivenim nakon već napravljene bušotine, zna se da temperatura vode iznosi 57 stepeni, da ima snagu od 50 megavata toplinske energije, a da kapacitet ležišta vode ima protok od 250 litara u sekundi, od čega se koristi samo manji dio od oko 15 posto.

Podsjećamo, „Toplane“ Sarajevo, u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH, realizirale su prvu fazu projekta istraživanja termalnih voda na području Ilidže, a s ciljem potencijalnog korištenja geotermalne vode u sistemu zagrijavanja.

- Ukoliko hidrogeološka ispitivanja pokažu svoju opravdanost, u smislu pronalaska geotermalne vode zadovoljavajuće temperature, nastavit će se izgradnja geotermalne bušotine na koju će „Toplane“ imati koncesiju te će koristiti geotermalnu vodu u sistemu daljinskog grijanja - poručili su iz „Toplana“.

Implementacijom ovog projekta planirano je zagrijavanje ilidžanskih naselja koje pokrivaju kotlovnice „Mala Aleja“, „Mlade Bosne“ i „Tome Međe“.


Cijena grijanja

Prethodno je, na inicijativu direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuada Čibukčića, održan i sastanak s direktorom Federalnog zavoda za geologiju Hazimom Hrvatovićem na kojem je, između ostalog, razgovarano o iskoristivosti raspoloživih kapaciteta geotermalne energije na Ilidži.

Čibukčić je sa saradnicima predstavio ovu ideju direktoru Hrvatoviću te je konstatirano da već urađena istraživanja pokazuju potencijal za daljnje studije i idejne projekte na osnovu kojih bi se pripremio temelj za pristup realizaciji kreiranja mreže zagrijavanja.

- U vezi s tim, dogovoreno je da se utvrde aktuelne obaveze o korištenju ovog izvora te da se i druge nadležne institucije pozovu na istraživanja i inicijaciju drugih aspekata ove ideje čija bi realizacija najviše koristi donijela građanima i u smislu smanjenja aerozagađenja bh. prijestonice, ali i kada je u pitanju smanjenje cijena grijanja - rečeno je iz Fonda.

Zagrijavanje bez emitiranja štetnih čestica i plinova

Iz Fonda su naglasili da bi, prema procjenama, spomenuti sistem daljinskog zagrijavanja znatno doprinio stabilnom grijanju urbanih jedinica Sarajeva, a uz to bi uputio na alternativni način zagrijavanja bez emitiranja štetnih čestica i plinova u KS.

- Fond, inače, podržava projekte ovog tipa jer idu u smjeru smanjenja zagađenja zraka u Sarajevu - istakli su iz Fonda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.