SUDSKO ROČIŠTE

Denis Prcić prijetio svjedoku koji je sakrio servere: Kaži da si ih prodao "Ciganima" za 3.000 KM

Prcić je uz pomoć Mirele Mujkić Blekić i njenog supruga Emira sačinio Mehmedagiću krivotvorenu diplomu - kaže Čavka

Održano je ročište za produženje pritvora Denisu Prciću. Arhiv

Piše: A. Aljimi

15.7.2021

Pred sudskim vijećem kojim je predsjedavao sudija Braco Stupar, uz sudije Davorina Jurkića i Lejlu Konjić održano je ročište za produženje pritvora Denisu Prciću, osnivaču i direktoru Američkog univerziteta, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i krivotvorenje službenih isprava, a kojima je omogućio uhapšenim direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici krivotvorenu diplomu.





Niz novih dokaza

Postupajući tužilac Oleg Čavka vijeću je prezentirao niz novih dokaza kojima je potkrijepio osnovanost sumnje da je Prcić počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Inače, Prcić je državljanin BiH i SAD. Tužilac Čavka naveo da je da produženje pritvora zatraženo zbog bojazni da će Prcić prikrivati dokaze, te utjecati na svjedoke i zastrašivati ih.

- Prcić je uz pomoć Mirele Mujkić Blekić i njenog supruga Emira sačinio Mehmedagiću krivotvorenu diplomu - kaže Čavka.

Inače prema tvrdnjama tužilaštva Mehmedagiću je od 2007. koristio krivotvorenu diplomu i krivotvoreni indeks.

Kratko vijeme

Tužilac je otkrio i da je svjedoka Đ. K. kratko vrijeme prije pretresa u prostorijama Mašinske škole gdje je bila smještena i Američka škola ekonomije Prcić angažirao da ukloni dokaze.

-Radi se o prijevozniku. Prcić je nazvao Đ. K. i rekao mu da će ga zvati i saslušati policija te da im kaže da je stvari koje je iznio iz prostorija prodao "Ciganima" za 3.000 KM, a da ih je on kupio za hiljadu. Svjedok je rekao Prciću da neće lagati policiji na šta mu je ovaj kazao da se može braniti šutnjom. Svjedok je potom naveo da nije ništa nezakonito uradio, te da se nema od čega braniti. Tada ga je Prcić nazvao i prijetio mu - pojasnio je Čavka.

Dio dokumentacije

Svjedok je u svom iskazu detaljno iznio saznanja o događaju.

- Jedan dio dokumentacije i ostalih stvari prevezao je u Semizovac u vikendicu, a drugi dio također u vikendicu na Nišiće kod prijatelja Prcić A. C. Ti ljudi odlučili su dobrovoljno da predaju te stvari. Radi se o pet servera i u njima su sadržani podaci od osnivanja Univerziteta - pojasnio je Čavka.

Ti dokazi su u posjedu tužilaštva i u prisustvu Prcić obaviće se njihovo otvaranje.

- U Semizovcu su nađene pune vreće CD-ova koji su poslati na vještačenje u MUP RS. Pronađeno je i 350 CD-ova naslovljenih kao back up. Na jednom od njih pod imenom Marketing Nihad bili su podaci za godinu 2008/09 a Mehmedagiću je diplomirao 2013. prema informaciji Američkog univerziteta. Podaci o njemu nisu nađeni. Što potkrijepljuje činjenicu da je i skinuta stranica iz matične knjige. Na ime gdje je pisalo student Damir Mujakić napisano je Osman Mehmedagić - kaže Čavka.

Personalni dosje

Sud BiH također je izdao naredbu da OSA preda personalni dosje Mehmedagića kao i dva sigurnosna upitnika gdje moraju biti navedeni tačni podaci.

- Iz te dokumentacije vidi se da diploma Američkog univerziteta nikada nije bila dio dosjea a ta je diploma bila dostavljena Komisiji za nadzor. Matične knjige i dosjei studenata još se nalaze u privatnom posjedu Prcića. Istraga je proširena i otkrivena je još jedna krivotvorena diploma. Amina Pekić, sestra Muhameda Pekića bliskog saradnika Mehmedagića u OSA s takvom diplomom je u misiji u Briselu pri NATO- u što veoma narušava ugled BiH - tvrdi Čavka.


Predložen pritvor

U međuvremenu je uhapšen i Prcićev saučesnik Mehmedagiću a tokom dana će mu biti predložen pritvor.

- U naredna dva mjeseca imamo svjedoke koje ćemo ispitati. Među njima je i bivša Prcićeva supruga te bivši rektor. Prcić krije matične knjige i dokumentaciju neka ih preda i sam ću predložiti da mu se odrede mjere - zaključio je Čavka.

Prcićev advokatica Vasvija Vidović usprotivila se produženju pritvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.