SUD BIH

Feraget uoči ročišta: Ako optužnica bude potvrđena, osumnjičeni mogu ostati u pritvoru i do dvije godine

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula koju je proslijedilo Sudu BiH na potvrđivanje

Piše: A. Č.

15.7.2021

U Sudu BiH počelo je ročište u predmetu "Zijad Mutap i drugi", po prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora za osumnjičene. 

Advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je za Avaz TV da u međuvremenu podignuta optužnica što omogućava potpuno drugačiji režim pritvora. 

- Nakon što dođe do potvrđenja optužnice, pritvor može trajati i do dvije godine u zavisnosti od toga da li je u pitanju organizator ili član grupe za organizirani kriminal. Danas je samo prijedlog za produženje pritvora do potvrđivanje optužnice. Obzirom da je optužnica podnijeta Sudu BiH na potvrđivanje, a zakonski je predviđeno 15 dana, dakle za 7-8 dana očekujemo odluku suda. Očekujem da optužnica bude potvrđena zato što postoji više nego dovoljno dokaza za osnovanu sumnju. To je viši stepen izvjesnosti zasnovan na dokazima koji u ovom predmetu egzistiraju – rekao je Feraget.


Porodica Memić i advokat Feraget uoči ročišta. M. Haskić

Podsjećamo, od februara su u pritvoru Zijad Mutap i Hasan Dupovac, od aprila Josip Barić, a od polovine juna Alisa Mutap Ramić i Muamer Ožegović. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula protiv ovih pet osoba koju je proslijedilo Sudu BiH na potvrđivanje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.