PRIJEDLOG SUDU BIH

Tužilaštvo BiH zatražilo jednomjesečni pritvor za uhapšenog Osmicu

Pritvor je zatražen nakon što je jutros postupajući tužilac Oleg Čavka ispitao osumnjičenog Mehmedagića, u prisustvu advokata

Mehmedagić: Uhapsili ga pripadnici MUP KS. Avaz

Piše: M. Aščić

15.7.2021

Tužilaštvo BIH predložilo je danas Sudu BiH određivanje jednomjesečnog pritvora za uhapšenog Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, saznaje "Avazov" portal.

Pritvor je predložen nakon što je jutros postupajući tužilac Oleg Čavka ispitao osumnjičenog Mehmedagića, u prisustvu advokata.

Direktora OSA-e jučer su po naredbi Tužilaštva BiH uhapsili pripadnici MUP KS. 

Kako je jučer zvanično saopćeno iz Tužilaštva BiH, Mehmedagić se tereti za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.



Sumnjiči se da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta

Pritvor je zatražen zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo, uticati na svjedoke i sakriti dokaze i kao i da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti

Mehmedagić se sumnjiči da je krivotvorio diplomu Američkog univerziteta u (AU) BiH, zbog čega je nedavno uhapšen i njegov prijatelj Denis Prcić, vlasnik AUBiH. Ova istraga trajala je pune dvije godine, ali je Tužilaštvo tek sada došlo do čvrstih dokaza.

Sumnja se da je, na osnovu lažne diplome, primao plaću u OSA-i i nezakonito stekao imovinsku korist veću od 100.000 KM. Krivotvorenu diplomu zatim je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e i na nju stavio oznaku „tajnost“.

No, istragom Tužilaštva utvrđeno je da Mehmedagić nikada nije bio student ove visokoškolske ustanove te da je Prcić, uz pomoć saradnika, naknadno dopisao njegovo ime u registar matične knjige studenata.

Vještak kriminalističke struke utvrdio je da je riječ o falsifikatu, jer je pronađena originalna dokumentacija, u kojoj nema imena direktora OSA-e. Sve je ovo rađeno s ciljem da Mehmedagić dobije drugi mandat na čelu OSA-e, ali je prevario i državne institucije koje su ga imenovale za direktora 2015. godine.

Osim toga, sumnjiči se da je počinio krivično djelo pranje novca. Prema informacijama „Avaza“, itekako je sporno kojim novcem je Mehmedagić kupio i renovirao dvije kuće u sarajevskom naselju Aneks, u čiju obnovu je, navodno, uloženo blizu milion maraka.

Naime, istragom je utvrđeno da Mehmedagić za kupovinu ove nekretnine nije dizao novac s računa, zbog čega se opravdano sumnja na pranje novca.



Čedić kuću od 94,40 kvadrata Mehmedagiću prodao za 116.000 KM

Osmica je ovu kuću kupio od Šaćira Čedića, vlasnika lanca kafića „Vatra“ u Sarajevu, koji je u januaru saslušan u Tužilaštvu BiH. On je iskaz dao u ovoj pravosudnoj instituciji na okolnosti prodaje kuće 2017. Osmanu Mehmedagiću.

Tužioci su, na osnovu finansijske istrage, koju je, prema naredbi ove institucije, radila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata Mehmedagiću prodao za 116.000 KM.

No, u odlivu sredstava s računa osumnjičenog Mehmedagića ova sredstva uopće nisu prikazana. Tačnije, Mehmedagić za ovu nekretninu 2017. godine nije podigao novac s računa.

Sumnja se da je Mehmedagić ovu nekretninu platio gotovim novcem, zbog čega je Čedić i bio pozvan u Tužilaštvo. Ugovor o prodaji je potpisan 22. maja 2017. godine.

Čedić je tužiocima morao objasniti je li kuća koju je prodao Mehmedagiću bila u devastiranom stanju, je li imala bazen i o kakvoj se transakciji tačno radilo. Sumnja se da je Osmica Čediću plaćao u kešu iznose od po 10.000 do 30.000 KM. Utvrđeno je da skoro dvije godine nije dizao novac s računa, na koji mu je uplaćivana plaća viša od 5.000 maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.