VIŠEGODIŠNJA SARADNJA

Gordana Tadić i predstavnici OSCE-a razgovarali o trgovini ljudima i ilegalnim migracijama

Glavna tužiteljica istakla je značaj saradnje sa nevladinim organizacijama, koje pružaju pomoć žrtvama

Gordana Tadić. Tužilaštvo BiH

A. K.

15.7.2021

Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, zajedno sa tužiteljicom Merisom Nurkić i suradnicima, sastala se sa dužnosnicima misije OSCE-a. Sastanku su prisustvovali Valiant Richey, specijalni predstavnik i koordinator OSCE-a za borbu protiv trgovine ljudima, Michel Schuetz, šef Sekcije za vladavinu prava Misije OSCE-a u BiH i Boris Topić, savjetnik za borbu protiv trgovine ljudima Misije OSCE-a u BiH, koji su angažirani u segmentu borbe protiv trgovine ljudima i pružanja pomoći žrtvama i oštećenima u ovim kaznenim djelima.

Na sastanku je glavna tužiteljica Gordana Tadić upoznala dužnosnike OSCE-a o ostvarenim rezultatima u predmetima krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima te radu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organiziranih ilegalnih migracija, na čijem je čelu je skoro 5 godina. Istakla je kako je zahvaljujući između ostalog i radu Tužilaštva BiH, Udarne grupe kao i specijalizirane mreže tužitelja i istražitelja, Bosna i Hercegovina nepredovala na listi State Departmenta s nadzorne liste na Listu 2.

Glavna tužiteljica upoznala je predstavnike Misije OSCE-a o najnovijim izmjenama Pravilnika Tužilaštva BiH, koje su omogućile formiranje Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.



Misija OSCE-a pruža značajnu pomoć Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo BiH

Posebno je istakla značaj edukacija iz ove oblasti koje je pružala Misija OSCE-a naročito u pogledu ranog prepoznavanja žrtava trgovine ljudima u migrantskoj populaciji, te pružanja pomoći istima, bez obzira na sve poteškoće sa kojima se susreće Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, s obzirom da ranjive kategorije, najčešće djeca i žene, nemaju identifikacione dokumente, brzo mijenjanju mjesto boravka i imaju strah od organizatora njihove eksploatacije.

Također, postojanje jezičke barijere, otežava uspostavljanje izravne komunikacije zbog čega se moraju uključiti prevoditelji jezika zemalja iz kojih migranti dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Glavna tužiteljica istakla je značaj saradnje sa nevladinim organizacijama, koje pružaju pomoć žrtvama, posebno zbog omogućavanja smještaja u sigurne kuće, do okončanja započetih postupaka.

Također je istakla značaj saradnje Udarnih grupa iz regiona, s obzirom na istovjetnu problematiku u oblasti ilegalnih migracija i žrtava trgovine ljudima, te predstavnike OSCE-a upoznala da je koncem prošlog mjeseca, održan on-line sastanak na navedenu temu.

Tužilaštvo BiH i Misija OSCE-a u BiH, imaju dobru višegodišnju saradnju u različitim oblastima vladavine prava i ta će se suradnja intenzivno nastaviti i u budućnosti, jer osim u oblasti predmeta trgovine ljudima koji su prioritet u radu Tužilaštva BiH, Misija OSCE-a u BiH pruža pomoć Tužilaštvu BiH u svim oblastima u kojima realizira projekte i aktivnosti potpore pravosuđu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.