SJEDNICA U MOSTARU

HNS: Očekujemo da naši partneri podrže izmjene Izbornog zakona

Glavno vijeće daje punu podršku hrvatskim predstavnicima u ovom procesu, saopćeno je

Sjednica HNS-a. Hrvatski narodni sabor BiH

A. K.

15.7.2021

Glavno vijeće HNS je održalo svoju 16. sjednicu u  Mostaru, na kojoj su razmatrana aktuelna politička pitanja, te su usvojene odluke koje se odnose na zaključke Predsjedništva HNS.

Glavno vijeće je primilo na znanje informacije o procesu razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, saopćeno je iz HNS-a. Glavno vijeće daje punu podršku hrvatskim predstavnicima u ovom procesu kao i svim prijedlozima koji su u skladu s politikom i dokumentima HNS-a. 


Pravilnik o dodjeli priznanja

Očekujemo i da naši partneri pokažu političku odgovornost i podrže promjene Izbornog zakona u skladu s temeljnim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti i ravnopravnosti tri naroda i svih građana BiH, kao i skladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava, kao i odlukama Ustavnog suda BiH.

Glavno vijeće je donijelo odluku o izradi Pravilnika o dodjeli priznanja Hrvatskog narodnog sabora. Za voditelja stručne skupine za pripremu nacrta pravilnika imenovan je Bariša Čolak voditelja Odjela za ustavno-pravna pitanja.

Glavno vijeće je, temeljem zaključka Predsjedništva HNS, donijelo odluku o izradi Demografske strategije i revitalizacije Hrvata.



Vijeće za demografsku strategiju

S ciljem praćenja izrade Strategije i njene implementacije, Glavno vijeće je oformilo Vijeće za demografsku strategiju i revitalizaciju Hrvata na čelu s predsjednikom Glavnog vijeća dr. Božom Ljubićem, te članovima vijeća voditeljima odjela: za znanost i obrazovanje, odjela za ustavno-pravna pitanja, odjela za gospodarstvo, odjela za sigurnost, odjela za prostorno planiranje, odjela za financije, odjela za kulturu, odjela za socijalna pitanja i odjela za iseljeništvo.

Glavno vijeće je oformilo i stručni tim za izradu Demografske strategije na čelu s prof. dr. sci. Mirjanom Miličević, saopćeno je iz HNS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.