AVAZ SAZNAJE

Afera "Osmica": Tužilaštvo BiH zatražilo izuzeće sutkinje Kosović, na čijoj je strani Sud BiH

Kosović je danas donijela i pisanu odluku kojom je odbila zahtjev Tužilaštva BiH da se obavi pretres Osmicine imovine

Kosović: Vraćena s godišnjeg odmora. Avaz

Piše: M. Aščić

15.7.2021

Žestoki su pritisci na Tužilaštvo BiH da se pod svaku cijenu oslobodi uhapšeni Osman Mehmedagić Osmica, direktor OSA-e. Režim ne bira sredstva kako da uz pomoć podobnih sudaca, koji su već u ranijim slučajevima išli na ruku direktoru OSA-e, minira svaki pokušaj tužioca da okončaju predmet.

Veliki je pritisak režimskih medija i vlasti na postupajućeg tužioca Olega Čavku. Na sve načine pokušalo se uticati da se Mehmedagić pusti na slobodu bez ikakvih mjera, ali je ipak predloženo Sudu BiH određivanje jednomjesečnog pritvora.

Iako je danas, kao i na svakom ispitivanju šutio i slušao upute advokata, Osmica se nada u "pravedni" Sud koji ga je već u dva navrata oslobodio odgovornosti. Nikada mi nisu iako je dva puta bio optuživan određene ni mjere zabrane.

Međutim, u spašavanje Osmice, uz aminovanje i naredbe Ranka Debevca, predsjednika Suda, danas se uključila i sutkinja Tatjana Kosović. Ona je kako saznajemo vraćena s godišnjeg odmora kako bi odlučivala o pritvoru Mehmedagiću.

Osim toga, Kosović je danas donijela i pisanu odluku kojom je odbila zahtjev Tužilaštva BiH da se obavi pretres Osmicine imovine. Za Kosović, kako je napisala, nije dokazano da je Mehmedagićeva diploma krivotvorena, iako Tužilaštvo traži pretres jer je krije, a nije je predao ni u personalni dosije u OSA-i.  Ako nije kod Osmice, gdje je diploma koju je dobio na Američkom univerzitetu u Tuzli, a izdao ju je uhapšeni Denis Prcić. 

Zbog toga je Tužilaštvo BiH, kako saznajemo, danas zatražilo izuzeće sutkinje Kosović.

Inače, Kosović je sutkinja koja je odbila prijedlog Tužilaštva da se nakon hapšenja odredi pritvor uhapšenom Fadilu Novaliću i drugima, u aferi "Respiratori". I tada je režim tražio da se uhapšeni odmah puste na slobodu jer je riječ o udaru na Bošnjake.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.