SLUČAJ MEMIĆ

Zijad Mutap je bio prvi na licu mjesta, dirigovao je ostalim članovima kriminalne grupe

Tužilac Hasanspahić kazao da je 16 svjedoka zatražilo zaštitu

Sa jednog od ranijih ročišta za pritvor. Avaz

Piše: A. Aljimi

15.7.2021

Pred vijećem Suda BiH kojim je predsjedavala sutkinja Mira Smajlović, a članovi su bili Zoran Božić i Mediha Pašić, održano je ročište za produženje pritvora Zijadu Mutap, Alisi Ramić Mutap, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, zbog organiziranog kriminala i zataškavanja ubistva mladića Dženana Memića.


Naime, postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić predložio je da se optuženima pritvor produži za 15 dana. Kao razlog za to Hasanspahić je naveo da je optužnica podignuta 9.jula,a četiri dana kasnije u Tužilaštvo BiH je stigao dopis od sudije za prethodno saslušanje da se podnese poseban prijedlog za produženje pritvora jer mu je potrebno još vremena da prouči spis koji mu je dostavljen zbog potvrđivanja optužnice.


- Produženje od 15 dana zatraženo je da bi sudija u miru mogao razmotriti potvrđivanje optužnice - naveo je Hasanspahić.




Vodio dnevnik i bilježio brojeve telefona

On je u obrazloženju naveo da po deveti put prezentira osnovanu sumnju za ove optužene.


- Već su ranija vijeća potvrdila navode tužilaštva. Među njima je i apelaciono vijeće. U ovaj predmet su umiješani policajci koji su podmetali dokaze. Zijad Mutap je rukovodio kriminalnom grupom iskazi svjedoka to potvrđuju. Prilikom svake radnje izvršenja bio je prisutan ili je s njom bio upoznat. Prvi je bio na licu mjesta u Velikoj Aleji. Potom se s Barićem nalazi u KCUS-u. Bio je prisutan kada je Dupovac saslušavao Alisu Mutap iako ona tada nije bila maloljetna. To im je Dupovac omogućio. Vodio je dnevnik. Pisao je brojeve telefona i bilježio činjenice kojima je ostale članove grupe pripremao na dalje korake - pojasnio je Hasanspahić.


On je ponovio da su Dupovac i Mutap skupa nabavili Renault Clio koji nema veze s istragom.


- Dupovac je kontaktirao sa vlasnicima video nadzora tražeći da mu daju snimke koje on nije nosio u MUP već ih je skrivao. Jedan snimak oduzeo je tek nakon mjesec. Ti svi snimci su relevantni za rasvjetljavanje stradanja Dženana Memića - kaže tužilac.


U nastavku je obrazložio i pritvorske razloge za Alisu Ramić -Mutap.


- Ona je bila na licu mjesta i saslušanja je u prisustvu oca. Tvrdila je da se ničega ne sjeća. Objektivni dokazi svjedoče da je kobne noći bila svjesna, komunikativna i s KCUS-a odlazi kući. Zaštićeni svjedok M10 posvjedočio je da je sutradan bio kod Alise kući i da je o događaju govorila normalno. Iz nalaza Hitne pomoći ona čak govori i u koju je školu išla i šta je zadnje jela. Policajcima DKP koji su svjedoci rekla je da se jave na telefon jer zove njen otac. U nalazu od 3.marta 2016.vještak Abdulah Kučukalić kaže da nije imala amnezija. Tako je rekao i profesor Kemal Dizdarević. Nije bilo potresa mozga koji je preduslov za amneziju. Vještak Hamza Žujo također je rekao da nema potresa mozga - opisao je Hasanspahić.


Tužilac je pojasnio da se radi o uglednim stručnjacima koji su sačinili na hiljade nalaza.


- Ovo je fingirano zdravstveno stanje - zaključio je Hasanspahić.


U odnosu na Barić naveo je da iako je dobio nalog kobne noći nije u potpunosti izuzeto odjeću Alise Ramić Mutap.


- Uzeo je svu Dženan ovu odjeću, čak i čarape, ali ne i Alisinu krvavu majicu koja je mogla koristiti kao važan dokaz. Kod iz uzimanja odjeće također je bio prisutan Zijad Mutap. On i Barić su poznanici. Branio se da je medicinska sestra bila dužna da izuzme odjeću. Postoji iskaz svjedoka koji jasno kaže da medicinsko osoblje dostavlja isključivo ono što policija jasno traži da se dostavi pojašnjava Hasanspahić.


Za Ožegović kaže da je kao član kriminalne grupe imao pristup videonadzoru hotela "Crystal".


- Kada su policajci došli da izuzmu snimke 19.februara 2016. on im je pokazao te snimke. Međutim, tada nestaje struje. To su potvrdili ti policajci koji su svjedoci. Čekali su da dođe struje ali su i kazali Ožegoviću da ih kontaktira kada videonadzoru bude opet funkcionalan. Došao je vikend i kada su ponovo došli snimci su bili obrisani i on im je rekao da je to zbog nestanka struje. Međutim snimci se izrađuju hronološki tako se i brišu. Vještak je jasno potvrdio da su obrisani namjerno - kaže Hasanspahić.

Odbrana traži da se prijedlog tužioca proglasi nedopustivim

On je dodao da je 16 svjedoka do sada zatražilo zaštitu zbog straha.

Tužilac je također kazao da je do sada utjecao na svjedoke i da im je sugerirano šta da kažu u iskazima.

Nina Kisić advokatica Zijada Mutap i njegove kćerke Alise navela je proceduralne razloge zbog kojih se prijedlog tužioca trebao proglasiti nedopustivim. Također je navela da se njena klijenti a u KPZ Tuzla nalazi u nehumanim uvjetima te da ima njenu dozvolu da javno priča o njenom zdravstvenom stanju. Između ostalog je kazala da se nalazi u šestom mjesecu visokorizične trudnoće, da ima epilepsiju i povišen pritisak kao i da je slijepa na jedno oko te da sud ima to na umu prilikom donošenja odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.