SLUČAJ MEMIĆ

Video / Zijad Mutap bio prvi na licu mjesta, Alisa Mutap tražila da je puste zbog bebe

Zijad Mutap je rukovodio kriminalnom grupom iskazi svjedoka to potvrđuju, rekao je tužilac Hasanspahić

Piše: A. Aljimi

15.7.2021

U Sudu BiH danas je održano ročište za produženje pritvora Zijadu Mutapu, Alisi Ramić Mutap, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, zbog organiziranog kriminala i zataškavanja ubistva mladića Dženana Memića.

Naime, postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić predložio je da se optuženima pritvor produži za 15 dana.

On je u obrazloženju naveo da po deveti put prezentira osnovanu sumnju za ove optužene.

- Već su ranija vijeća potvrdila navode tužilaštva. Među njima je i apelaciono vijeće. U ovaj predmet su umiješani policajci koji su podmetali dokaze. Zijad Mutap je rukovodio kriminalnom grupom iskazi svjedoka to potvrđuju. Prilikom svake radnje izvršenja bio je prisutan ili je s njom bio upoznat. Prvi je bio na licu mjesta u Velikoj Aleji. Potom se s Barićem nalazi u KCUS-u. Bio je prisutan kada je Dupovac saslušavao Alisu Mutap iako ona tada nije bila maloljetna. To im je Dupovac omogućio. Vodio je dnevnik. Pisao je brojeve telefona i bilježio činjenice kojima je ostale članove grupe pripremao na dalje korake - pojasnio je Hasanspahić.

Nije bilo potresa mozga

On je ponovio da su Dupovac i Mutap skupa nabavili Renault Clio koji nema veze s istragom.

- Dupovac je kontaktirao sa vlasnicima videonadzora tražeći da mu daju snimke koje on nije nosio u MUP već ih je skrivao. Jedan snimak oduzeo je tek nakon mjesec. Ti svi snimci su relevantni za rasvjetljavanje stradanja Dženana Memića - kaže tužilac.

U nastavku je obrazložio i pritvorske razloge za Alisu Ramić - Mutap.

- Ona je bila na licu mjesta i saslušana je u prisustvu oca. Tvrdila je da se ničega ne sjeća. Objektivni dokazi svjedoče da je kobne noći bila svjesna, komunikativna i s KCUS-a odlazi kući. Zaštićeni svjedok M10 posvjedočio je da je sutradan bio kod Alise kući i da je o događaju govorila normalno. Iz nalaza Hitne pomoći ona čak govori i u koju je školu išla i šta je zadnje jela. Policajcima DKPT-a koji su svjedoci rekla je da se jave na telefon jer zove njen otac. U nalazu od 3. marta 2016. vještak Abdulah Kučukalić kaže da nije imala amneziju. Tako je rekao i profesor Kemal Dizdarević. Nije bilo potresa mozga koji je preduslov za amneziju. Vještak Hamza Žujo također je rekao da nema potresa mozga - opisao je Hasanspahić.

Tužilac je pojasnio da se radi o uglednim stručnjacima koji su sačinili na hiljade nalaza.

- Ovo je fingirano zdravstveno stanje - zaključio je Hasanspahić.

Pristajem na sva vještačenja

Na današnjem ročištu za produženje pritvora u slučaju "Dženan Memić", u Sudu BiH se obratila i optužena Alisa Ramić - Mutap.

- Ja pet godina trpim medijski linč. Govorili su da me treba silovati da sve kažem. Pisali su da sam ubica. Pratili su me. Moj život je stao a tada sam imala 19 godina. Osudili su me samo što sam ostala živa. Pristajem na sva vještačenja i međunarodna i poligraf samo da saznam šta se desilo. Imam ožiljak na donjoj strani leđa i rupu na glavi gdje nikada nije izrasla kosa. Jedino lijepo je što sam ostala trudna i ne znam ni kako iznosim trudnoću. Svima sam bila na raspolaganju da se sazna sve - navela je Mutap - Ramić.

Ona je opet kazala da se ničega ne sjeća.

- Ja ne znam ništa pustite me zbog moje bebe - kazala je Mutap- Ramić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.