SLUČAJ MEMIĆ

Video / Zijad Mutap bio prvi na licu mjesta, Alisa Mutap tražila da je puste zbog bebe

Zijad Mutap je rukovodio kriminalnom grupom iskazi svjedoka to potvrđuju, rekao je tužilac Hasanspahić

A. Aljimi

U Sudu BiH danas je održano ročište za produženje pritvora Zijadu Mutapu, Alisi Ramić Mutap, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, zbog organiziranog kriminala i zataškavanja ubistva mladića Dženana Memića.

Naime, postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić predložio je da se optuženima pritvor produži za 15 dana.

On je u obrazloženju naveo da po deveti put prezentira osnovanu sumnju za ove optužene.- Već su ranija vijeća potvrdila navode tužilaštva. Među njima je i apelaciono vijeće. U ovaj predmet su umiješani policajci koji su podmetali dokaze. Zijad Mutap je rukovodio kriminalnom grupom iskazi svjedoka to potvrđuju. Prilikom svake radnje izvršenja bio je prisutan ili je s njom bio upoznat. Prvi je bio na licu mjesta u Velikoj Aleji. Potom se s Barićem nalazi u KCUS-u. Bio je prisutan kada je Dupovac saslušavao Alisu Mutap iako ona tada nije bila maloljetna. To im je Dupovac omogućio. Vodio je dnevnik. Pisao je brojeve telefona i bilježio činjenice kojima je ostale članove grupe pripremao na dalje korake - pojasnio je Hasanspahić.

Nije bilo potresa mozga

On je ponovio da su Dupovac i Mutap skupa nabavili Renault Clio koji nema veze s istragom.

- Dupovac je kontaktirao sa vlasnicima videonadzora tražeći da mu daju snimke koje on nije nosio u MUP već ih je skrivao. Jedan snimak oduzeo je tek nakon mjesec. Ti svi snimci su relevantni za rasvjetljavanje stradanja Dženana Memića - kaže tužilac.

U nastavku je obrazložio i pritvorske razloge za Alisu Ramić - Mutap.

- Ona je bila na licu mjesta i saslušana je u prisustvu oca. Tvrdila je da se ničega ne sjeća. Objektivni dokazi svjedoče da je kobne noći bila svjesna, komunikativna i s KCUS-a odlazi kući. Zaštićeni svjedok M10 posvjedočio je da je sutradan bio kod Alise kući i da je o događaju govorila normalno. Iz nalaza Hitne pomoći ona čak govori i u koju je školu išla i šta je zadnje jela. Policajcima DKPT-a koji su svjedoci rekla je da se jave na telefon jer zove njen otac. U nalazu od 3. marta 2016. vještak Abdulah Kučukalić kaže da nije imala amneziju. Tako je rekao i profesor Kemal Dizdarević. Nije bilo potresa mozga koji je preduslov za amneziju. Vještak Hamza Žujo također je rekao da nema potresa mozga - opisao je Hasanspahić.

Tužilac je pojasnio da se radi o uglednim stručnjacima koji su sačinili na hiljade nalaza.

- Ovo je fingirano zdravstveno stanje - zaključio je Hasanspahić.

Pristajem na sva vještačenja

Na današnjem ročištu za produženje pritvora u slučaju "Dženan Memić", u Sudu BiH se obratila i optužena Alisa Ramić - Mutap.

- Ja pet godina trpim medijski linč. Govorili su da me treba silovati da sve kažem. Pisali su da sam ubica. Pratili su me. Moj život je stao a tada sam imala 19 godina. Osudili su me samo što sam ostala živa. Pristajem na sva vještačenja i međunarodna i poligraf samo da saznam šta se desilo. Imam ožiljak na donjoj strani leđa i rupu na glavi gdje nikada nije izrasla kosa. Jedino lijepo je što sam ostala trudna i ne znam ni kako iznosim trudnoću. Svima sam bila na raspolaganju da se sazna sve - navela je Mutap - Ramić.

Ona je opet kazala da se ničega ne sjeća.

- Ja ne znam ništa pustite me zbog moje bebe - kazala je Mutap- Ramić.

NA VRH

Podijeli članak na