SARAJEVO

Ambasada SAD: Do zatvaranja OHR-a će doći kada se ispune definirani kriteriji

Nastaviti ćemo podržavati visokog predstavnika u BiH, istakli su

Ambasada SAD: Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika (OHR). Arhiva

Piše: H. J. I.

15.7.2021

Rusija i Kina su pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavile nacrt kojim bi se međunarodnom visokom predstavniku u BiH odmah oduzele ovlasti nadgledanja provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a njegova pozicija bi se u potpunosti ukinula u roku od dvije godine.

Povodom toga se oglasila i Ambasada SAD u Sarajevu.

-Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika (OHR) u podršci provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2. Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definiranih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine- istakli su iz ambasade.

Dodali su da su SAD uvijek podržavale i da će nastaviti podržavati ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-Podsjećamo kako je Dejtonski mirovni sporazum potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nezavisne države koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, koja garantuje ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu sa vladavinom zakona- zaključili su.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.