SUĐENJE KOMANDANTU

Adna Dobojlić, advokatica Dragana Vikića za "Avaz": Svjedok Avdo Hebib iznio neistinit iskaz

Iznenađena sam današnjim iskazom gospodina Hebiba i tvrdim da je potpuno neistinit, rekla Dobojlić

Vikić sa podrškom nakon održanog ročišta. Facebook

Piše: A. Č.

16.7.2021

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Draganu Vikiću i drugima optuženim u predmetu "Veliki park".

Dragan Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni poduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Jusuf Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH. Nermin Uzunović i Mladen Čovčić su optuženi kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Saslušan je svjedok Avdo Hebib, koji je kao bio prijedlog odbrane drugooptuženog Jusufa Pušine. Hebib je bio prije Pušine pomoćnik Ministra unutrašnjih poslova.


Ispod ministra je pomoćnik, a ispod pomoćnika komandant

Po mišljenju odbrane, kako je za "Avaz" rekla Vikićeva advokatica Adna Dobojlić, Hebib je govorio neistinu.

- Iznenađena sam današnjim iskazom gospodina Hebiba i tvrdim da je potpuno neistinit. On je htio potvrditi tezu odbrane drugooptuženog da pomoćnik ministra nije bio nadređen komandantu odreda za specijalne namjene Draganu Vikiću. To nije tačno. Pokušao je da, odgovarajući na pitanja drugooptuženog, objasni hijerarhijsku nadležnost. Činjenice koje je on iznio opovrgavaju i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji MUP-a iz 1992. gdje je jasno definisana hijerarhijska struktura i zna se ko je kome nadređen i ko je iznad koga bio. Ispod ministra je pomoćnik, a ispod pomoćnika komandant - kazala nam je Dobojlić.


Dobojlić: Jasna hijerarhijska nadležnost. Arhiv

Uložiti će dodatne dokaze

Dodaje da je pokušavala opovrgnuti njegove izjave i tvrdnje na način da ga je pitala da li je on izdavao naredbe kada je bio pomoćnik ministra Vikiću.

- On je rekao da nije, a što naravno nije tačno. Ja sam najavila da ću uložiti i dodatne dokaze. Podsjetila sam ga da je bila situacija kada je on bio nadređen Vikiću izdao naredbu da ide u Višegrad da zaustavi kamion Crvene zastave. Kasnije je bio prijavljen Vojnom sudom kada se vodio postupak protiv Vikića i Hebiba kao nadređenog Vikiću. time se opovrgava sve što je danas rekao u sudnici, da on nije davao naređena odredu što ide u prilog odbrane. Nakon što se završi ovaj slučaj, onda ćemo vidjeti šta ćemo sa ovim lažnim iskazima koji su dati u sudnici - poručila je Dobojlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.