ŠOKANTNO

Bakirov i Osmicin internet- jurišnik Jasmin Mulahusić suđen kao član terorističke grupe

"Avaz" donosi detalje sudskog procesa za terorizam koji se vodio protiv najpoznatijeg SDA internet-jurišnika

Mulahusić i Osmica. Arhiv

Piše: D. Hadžović - H. Javor

17.7.2021

Jasmin Mulahusić, jedan od najpoznatijih SDA internet-jurišnika za kojeg je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković javno tvrdio da je saradnik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i njenog nedavno hapšenog direktora Osmana Mehmedagića Osmice, iz dana u dan kidiše na sve kritičare i protivnike režima Bakira Izetbegovića, od opozicionih političara preko novinara do intelektualaca. 

Svaka kritika na račun rukovodstva ove stranke garant je da se nađete na nekom od nepismenih Mulahusićevih Facebook postera i objava, uz niz kleveta, prijetnji i uvreda.


Izvještaj alžirske vlade

Faksimil 13. stranice Izvještaja gdje se navodi i ime Jasmina Mulahusića. Screenshot

No, SDA-ov jurišnik, nastanjen u Luksemburgu, protiv kojeg u BiH postoji više krivičnih prijava zbog širenja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, ima i puno mračniju prošlost od siledžijskog botovanja po društvenim mrežama.

Mulahusić se, naime, spominje i u izvještaju alžirske vlade podnesenom Odboru Vijeća sigurnosti UN-a uspostavljenom shodno Rezoluciji 1267 (1999.). U pismu/izvještaju se navode osobe i organizacije povezane s terorističkim organizacijama širom svijeta, u prvom redu El-Kaidom, među kojima se nalazi i sam Mulahusić.


Bacili bombu na policajce

Mulahusić u izvještaju tužioca Petija. Screenshot

Mulahusić je svojevremeno  i krivično procesuiran kao dio grupe optužene za bombaški napad na policiju.

U izvještaju  Mišela Petija (Michel Petit) navodi se:

- Za istražitelje Nefšatoa prva domaća zadaća prema islamističkom pokretu započela je u noći 10. decembra 1995. Iz automobila presretnutog u blizini Bastonje dvojica muškaraca počela su da bježe policajcima, a kako bi zameli svoj trag, bacili su na njih granatu. Nakon istrage uslijedilo je hapšenje, kao i to da dvojica braće El-Majda (3 i 2 godine zatvora) i posebno Kamel Sadedin (Saddedine) alias Nuredin (Nourredine), osuđen na 5 godina, Alžirac koji je djelovao prema naredbi visokih vlasti GIA-e (naoružane islamske grupe u Evropi), budu osuđeni prošle godine - navodi se izvještaju.

U sljedećem pasusu navodi se upravo Mulahusić kao jedan od saradnika ove islamističke grupe.

- Drugo suđenje je počelo u ponedjeljak, a tiče se skladišta oružja u kojem se pojavljuje Nuredin, ali i članovi bosanskog pokreta uspostavljenog u Luksemburgu. Dan nakon bombaškog napada (u kojem su dva policajca teško povrijeđena), saznajemo da su bjegunci krenuli u smjeru Libramonta. BSR zatim čita komunikacije koje su obavljane putem javnih kabina/telefona. Identificiraju Nusreta Jusufovića (25) iz Bertrangea (Luksemburg). Također saznaju da je ovaj islamista, poznat kao fanatik, predmet nadzora Suretea. Jusufović će biti presretnut u Briselu, s El-Majdom i saradnikom Mulahusićem u aprilu 1996.


Kakva je bila uloga Mulahusića. Screenshot

Uloga Mulahusića

U izvještaju se potom spominje kako je kod ove bh. grupe pronađena veća količina oružja.

- Ubrzo nakon toga policija je pronašla Senada Ramčilovića (27) u Šiflangeu. On je 7 mjeseci u svom stanu sakrivao pravi ratni arsenal: 25.000 komada municije, prigušivače, 7 vatrenih olovaka, "kalašnjikove", Colt M 16, Browning pištolje, plinske pištolje, sačmaricu... Mi nismo pronašli način da ih deportiramo u Bosnu, koja se tada nalazila u središtu rata u bivšoj Jugoslaviji, kako su rekli bosanski optuženici. Ramčilović i Jusufović otišli su po oružje u Lijež kod Nuredina.

Dalje se navodi kako se sumnja da je Mulahusić imao daleko veću ulogu u cijelom pokretu.

- Jasmin Mulahusić imao je samo 18 godina u vrijeme događaja, a postavlja se pitanje da li on ima još jednu ulogu na šahovskoj tabli? Rođen u Luksemburgu, često odlazi u Bosnu, gdje pohađa kurseve, u nadi da će postati imam vjerovatno u džamiji Mamer (Luksemburg), u kojoj se okupljaju svi islamistički pokreti, uključujući veoma bitnog Nuredina. U Bosni se sastao s francuskim doktorom koji ga je, prije toga u Francuskoj, zamolio da pronađe sredstva. Ali ne bilo gdje: unutar onoga što se naziva "bandom Roubaix", koja je bliska GIA-i i organiziranom kriminalu („Novac nema mirisa“ - predsjednica suda Barbijer s gore spomenutim kaže to kandidatu za imame). Sjećamo se da je ova banda izbrisana u krvoproliću tokom velike intervencije francuske policije 1996. godine. Sljedeće ročište, s optužnicom tužioca Mišela Burlea (Michel Bourlet), zakazano je za 13. decembar - navodi se u ovom uzbunjujućem izvještaju.


Zločin i kazna

U drugom izvještaju sumiraju su rezultati procesa.

- Sud u Nefšatou upravo je okončao slučaj pokreta zaduženog za logistiku Oružane islamističke grupe (GIA) u Evropi. Slučaj je otvoren sredinom decembra 1995. Prve tri kazne (uključujući pet godina za Nuredina prošle godine), dvije ekstradicije (koje su vrijedile 7 godina zatvora u Parizu za Bena Brahima Budrijaha) i četiri osuđujuće presude u ponedjeljak sugeriraju trgovinu putem Nizozemske i Luksemburga preko Liježa. Trgovina oružjem uglavnom se odnosila na dvoje mladih Bosanaca koji su živjeli u monarhiji, navodi se na početku izvještaja.

- Senad Ramčilović i Nusret Jusufović osuđeni su na po 18 mjeseci zatvora. Sud odobrava boravak koji premašuje preventivni pritvor iz 1996. S druge strane, sud je oslobodio dvojicu optuženih za zločinačko udruživanje. Optuženi su iskorišteni bez njihovog znanja, napominje predsjednica suda Šantal Barbije (Chantal Barbier). Dvoje mladih islamista zamišljalo je kako pomažu svom bosanskom narodu. Još jedan Bosanac, optužen za zločinačku zavjeru, Jasmin Mulahusić je oslobođen. Oslobođena su i trojica Alžiraca, koji su bili optuženi za njihovu nepromišljenost: Ibrahim Amezijan, Galed Buzamur i Djamel Tan, koji su povremeno dočekivali Nuredina. Djamel Bubdalah, koji nikada nije viđen, a njegovo prebivalište u Belgiji nije poznato, osuđen je na dvije godine zatvora zbog trgovine oružjem i zločinačkog udruživanja. Abdelnacer Temar osuđen je na 18 mjeseci zatvora, ali samo zbog zločinačke zavjere i vraćen je u Alžir - navodi se u izvještaju.


Izvještaj o sudskom procesu. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.