STAVOVI

Bajrović: Ne očekujem puno od Šmita, mislim da neće uraditi ništa da iskoristi Bonske ovlasti

Institucija Visokog predstavnika se sada nalazi u sličnoj situaciji kao 2006. godine kada je Njemačka tražila da se zatvori

Bajrović: Naš Vrhovni sud je OHR. Arhiv

S. Š.

16.7.2021

Kopredsjedavajući Američko-europske alijanske Reuf Bajrović, prokomentirao je novog Visokog predstavnika (OHR) za BiH, rekavši da se sada nalazi u sličnoj situaciji kao i 2006.godine kada je Evropska unija predvođena Njemačkom. 

Prema Bajrovićevim riječima, Njemačka je tada tražila da se OHR što prije zatvori kako se bonske vlasti ne bi okoristile.

- Mi smo imali takvu jednu politiku na čelu OHR-a tokom mandata Kristijana Švarca Šilinga (Christian Schwarz Schilling), onda smo imali mandat Miroslava Lajčaka koji je bio vrlo sličan tome, ako ne i gori, a onda je došao Valentin Incko (Inzko) koji je zadnji put dobio zeleno svjetlo da koristi Bonske ovlasti 2011. godine kada je formirana Federalna vlada, a dobio je zeleno svjetlo da ih koristi da bi poništio odluku CIK-a koja je ustvari pokušavala da onemogući formiranje vlasti u BiH. Prema tome, ne bih previše učitavao taj pokušaj Kine i Rusije koji oni i sami znaju da će propasti, ovdje se radi o igri koja nema veze sa OHR-om, ovdje se radi o pokušaju da Rusi dobiju neku vrstu koncesija za produžetak mandata EUFOR-a - rekao je Bajrović. 

On kaže da izjave njemačkih zvaničnika u zadnjih nekoliko sedmica nisu na fonu toga da Šmit treba da koristi Bonske ovlasti.

- Njemačka ambasadorica u Sarajevu je rekla vrlo indikativnu stvar, a to je da su Bonske ovlasti zadnji mehanizam kojeg treba koristiti samo u iznimnim uslovima. Ono što sam ja čuo od ljudi iz međunarodne zajednice, jeste da su Nijemci pristali da se koriste Bonske ovlasti samo u slučaju da Milorad Dodik pokuša da proglasi nezavinost RS-a - dodaje Bajrović. 





BiH nema svoj Vrhovni sud

Bajrović naglašava da Visoki predstavnik ima izuzetno važnu ulogu u pravnom sistemu BiH koja nije vezana za Bonske ovlasti.

Valentin Inzko nije koristio bonske ovlasti, iako je bilo mnogo situacija kada je trebao regovati.

- Visoki predstavnik je konačni arbitar civilnog dijela sporazuma, a Ustav BiH je sastavni dio civilnog dijela sporazuma. Dakle, ovdje govorimo o pravnom aspektu djelovanja svakog Visokog predstavnika, zato što BiH nema funkciju vrhovnog tumača Ustava BiH unutar svog sistema, imamo Ustavni sud ali nemamo Vrhovni sud. 

Naš Vrhovni sud je OHR, prema tome Bonske ovlasti treba da se koriste, trebalo je da se koriste odavno, od 2006. kada je prestalo da se koriste pod pritiskom Evropske unije, ali sve odluke, svaki stav Visokog predstavnika na neki način je pravno relevantan - pojašanjava Bajrović. 

 On dodaje i kako je Inzko je izuzetno veliku stvar za BiH uradio kada je rekao da je presuda Ljubić primijenjena, dakle ona je impelmentirana samom činjenicom da su izbori 2018. održani i da je formiran Dom naroda nakon toga. Smatra  da to ima pravnu težinu jer Inzko je rekao da nema potrebe da se u suštini pregovara o tome više i to je nešto čega se probosanske stranke drže sada tokom ovih pregovora koji su vrlo opasni i neprincipijelni po BiH, jer se na neki način i o toj presudi priča iako je ona primijenjena. 

Politika Njemačke je da BiH ostaje tu gdje jeste

Na pitanje, da li vjeruje li da će se dolaskom novog Visokog predstavnika kazniti one politike koje sputavaju napredak BiH, koje su prijetnje za mir i stabilnost, te hoće li Šmit imati podršku zemalja članica PIC-a, Bajrović smatra da on  neće uraditi puno toga.

- Ja sam tu u manjini i volio bih da griješim. Mislim da Šmit neće uraditi ništa da iskoristi Bonske ovlasti, on je sam već izašao sa nekoliko izjava koje su bile vrlo blage i neutralne, on će kao pokušati da radi sa domaćim akterima, što je dosta iznenađujuće za one koji su ga hvalili i očekivali da će on pokušati da nešto uradi, ali politika CDU-a, vladajuće stranke u Njemačkoj, jeste da BiH bude tu gdje jeste, da se ne koriste Bonske ovlasti, da se pokuša na neki način dogovoriti paket razumijevanja sa Rusima na cijelom Balkanu, ali i BiH - zaklučuje Bajrović dodavajući da od Šmita ne očekuje puno tokom njegovog mandata na funkciji Visokog predstavnika EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.