NOVI AMBASADOR SAD U BIH

Ko je Majkl Marfi: Veteran diplomatije koji ima 29 godina iskustva u međunarodnoj politici

Proveo je tri godine u BiH kao politički savjetnik u Američkoj ambasadi

Džo Bajden i Majkl Marfi. Avaz

Piše: H. J. I.

17.7.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) odabrao je diplomatu Majkla Marfija (Michael J. Murphy) za sljedećeg američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, objavila je jučer Bijela kuća.

Majkl Marfi (Michael J. Murphy), veteran je američke službe za vanjske poslove koji ima 29-godina staža u međunarodnoj politici. Preuzeo je svoje odgovornosti kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Evroazijska pitanja 18. juna 2018. godine. Nadgleda Evropsku sigurnost, uključujući NATO, OSCE i kontrolu konvencionalnog oružja, Sjevernu Evropu, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, nordijske i baltičke zemlje, kao i Arktička sigurnost. Marfi ima čin ministra savjetnika.

Od 18. februara do 1. septembra 2019. godine, Marfi je vršio dužnost Glavnog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Evroazijska pitanja.

Od 2017. do 2018. godine, Marfi je bio direktor Ureda za Evropsku sigurnost i političko-vojna pitanja u Birou za Evropska i Evroazijska pitanja. Bio je zamjenik dekana Škole za liderstvo i menadžment u Nacionalnom centru za obuku vanjskih poslova od 2015. do 2017. godine.

Politički savjetnik u Američkoj ambasadi u Sarajevu

Marfi je bio zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Gaboroneu, Bocvana, od 2012. do 2015. godine i poslovni menadžer u Bocvani od februara 2014. do januara 2015. godine. Bio je zamjenik šefa misije u američkoj ambasadi u Prištini na Kosovu, od 2009. do 2012. Prije dolaska na Kosovo, Marfi je tri godine radio kao politički savjetnik u Američkoj ambasadi u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini.

Uz to, radio je u Londonu u Velikoj Britaniji, Jaounde, Kameronu i Lagosu u Nigeriji. U Vašingtonu, bio je Šef kabineta pomoćnika državnog sekretara za Evropska i Evroazijska pitanja, ali i Šef kabineta generalnog direktora vanjske službe. Radio je i kao i službenik za Bugarsku i Sjevernoatlantski savez.


Ima omiljeni bejzbol klub

U sklopu Marfijeve inostrane karijere, bio je i dio Programa transatlantskih stipendija kroz koji američke diplomate rade u ministarstvima vanjskih poslova savezničkih vlada. U periodu od 2001. do 2002. godine, u Uredu vanjskih poslova i komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva, radio je kao direktor ureda za Ukrajinu, Moldaviju i Bjelorusiju.

Prije nego što se pridružio vanjskoj službi 1991. godine, tri godine je radio u američkom Kongresu kao Viši pravni pomoćnik s odgovornosti za međunarodne poslove i odbrambena pitanja, kongresmenke Marilin Lojd (Marilyn Lloyd) iz Tenisija.

Majl Marfi je iz Ist Grinbuša u Njujorku i strastveni je navijač New York Yankeesa. Diplomirao je međunarodne odnose na Hamilton Collegeu. On i njegova supruga ponosni su vlasnici pet uličnih pasa koje su udomili na Balkanu i u Bocvani.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.