OKRUGLI STO

Zbog nemogućnosti organiziranog odlaska na hadž iz naše zemlje, bit će niz edukativnih sadržaja

Želimo javnosti predstaviti propise hadža, kurbana i Bajrama i tako osnažiti vjernike u trenucima kada zbog pandemije ne možemo pristupiti svetom tlu Mekke i Medine, izjavio je rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić

Neće biti organiziranog odlaska na hadž iz BiH. Ilustracija

N. Aj.

17.7.2021

„U susret mubarek danima hadža“ naziv je okruglog stola koji će u ponedjeljak, 19. jula, biti održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, saopćila je agencija MINA.

Tokom ovog skupa govorit će se o hadžu u vjerskom životu muslimana i njegovom kulturno-civilizacijskom uticaju, o iskustvima organizacije hadža, ali i ličnim doživljajima hadžija.

Planirano je da se prisutnim obrate rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić, prof. dr. Ismet-ef. Bušatlić, Salih Smajlović, prof. dr. Mustafa Hasani, Nezim-ef. Halilović, te direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović.

- S obzirom na to da ni ove godine, nažalost, zbog epidemiološke situacije neće biti organiziranog odlaska na hadž iz naše zemlje, planirali smo održavanje niza edukativnih sadržaja, okruglih stolova i tribina na kojima ćemo govoriti o mjestu, važnosti i načinu izvršavanja propisa vezanih za Kurban-bajram, odnosno mjesec zu-l-hidže u cjelini. Želimo javnosti predstaviti propise hadža, kurbana i Bajrama i tako osnažiti vjernike u trenucima kada zbog pandemije ne možemo pristupiti svetom tlu Mekke i Medine - izjavio je za agenciju MINA rukovodilac Ureda za hadž i umru Sadžid-ef. Ramić.

Pojasnio je kako će na Radiju i Televiziji BIR uoči Bajrama, odnosno 19. jula, biti emitirani i posebni programi koji će tretirati spomenute teme.

- Želim posebno istaknuti kako će u realizaciji ovih programa učestvovati naši eminentni predavači, ali i naše hadžije, koje će sa nama u ovim mubarek danima vrlo emotivno podijeliti svoja iskustva s putovanja na hadž - kazao je ef. Ramić.

Okrugli sto „U susret mubarek danima hadža“, kojeg realizuje Ured za hadž i umru u saradnji sa Upravom za vjerske poslove i Media centrom Islamske zajednice, počinje u 10 sati, a izjave za novinare su planirane od 9.45 sati.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.