OTVORENO

Esad Bajtal za "Avaz" o stanju u državi: Ljudi su goli, gladni i bosi - zašto šute

Na sceni je vrhunska manipulacija kojom vlast, uz pomoć svojih medija i nečasnih novinara, prevarenu i poniženu masu drži u pasivnoj poziciji

Piše: A. Bajramović

17.7.2021

Bajtal: Ljudima za njihove pare neće da kupe vakcine. A. BAJRAMOVIĆ

Javni istup četiri puta ranjenog demobilisanog borca, goraždanskog policajca Ćamila Pršeša, u kojem poručuje da je haram državi svaka kap njegove prolivene krvi, pokrenuo je lavinu reakcija.

Kao i u bezbroj situacija ranije, građani će svojim prilozima pokušati pomoći. Pršešu je potrebna implantacija ICD defibrilatora, aparata koji će, u slučaju zastoja, pokrenuti rad njegovog srca.



Mizerna primanja

Dok nam se bolesni liječe uz pomoć dobrovoljnih priloga, hiljade gladnih preživljavaju na obrocima iz javnih kuhinja i od sadake, radnici se već dugo bore za povećanje najnižih plaća, penzioneri se mire s odlukom da će njihova mizerna primanja ostati na istom nivou, izostaje bilo kakav oblik kolektivnog protesta zbog stanja koje je u pandemiji kulminiralo. Sociolog Esad Bajtal navodi nekoliko uzroka pasivnosti građana.

- Na sceni je vrhunska manipulacija. Vlast, uz pomoć svojih medija i nečasnih novinara, uspijeva da golu, gladnu, prevarenu, poniženu masu građana drži u pasivnoj poziciji. Ne samo da se ne bune nego i šute. Ni u kafani, ni u kući, ni polušapatom ne možete ništa čuti ni u ovakvom stepenu krize, čiji je ključni indikator da smo mi građani s najmanjom kupovnom moći u Evropi, a istovremeno imamo najplaćenije parlamentarce u Evropi. Kako je moguće da se u takvoj situaciji šuti, da se niko ne buni, da su ulice prazne? Osim manipulacije, radi se i o odsustvu demokratske tradicije i elementarne političke kulture, one koja kaže da je pobuna ljudsko, civilizacijsko i demokratsko pravo i da je pobuna, na kraju, ustavno pravo građana ove zemlje koji šute goli, gladni i bosi - ističe prof. dr. Bajtal.

Vrhunac cinizma

Vrhuncu bahatosti svjedočimo u vremenu pandemije koronavirusa pa za skoro godinu i po vlasti nisu kupile niti jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

- Ova zemlja ima zdravstveni fond koji pune građani tako što plaćaju doprinose. Neko je sebi uzeo za luksuz i drskost pa građanima za njihove pare neće da kupi vakcinu ili im kaže da idu u komšiluk i tamo se vakcinišu. To je vrhunac cinizma, a u pandemiji su neki u vlasti pokušali napuniti i svoje džepove, pa svjedočimo aferi “Respiratori” i čemu sve ne.

Nije nemoguće da su se sada samo malo i primirili ili da to rade sofisticiranije, pa da jednog dana saznamo da su nas i u ovom času, dok mi pričamo, žestoko varali, otimali i ponižavali - kaže Bajtal.


Strah od represije

Strah da uvijek može biti gore je, također, jedan od uzroka paralize svakog oblika pobune. Profesor Bajtal podsjeća na proteste iz 2014. godine, razbijene uz pomoć sile i pendreka.

- Nekoliko mjeseci ranije protestirala je policija, kojoj je bilo malo bolje nego običnom građaninu. Lukavstvom vladalačkog uma uspjeli su polugladnu, polugolu policiju okrenuti na gladne i gole građane. Neki ljudi, koji su proglašeni vođama, čak su s porodicama morali napustiti BiH. Imate u Banjoj Luci roditelje koji pitaju ko im je i zašto ubio dijete, pa moraju napustiti BiH i sakriti se od progona negdje u Beču. Neko ima pravo da ti ubije dijete, a tebi zabranjuje da pitaš zašto je to učinio - kaže Bajtal.        


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.