USPJESI

Roman prvijenac talentirane Aldine Pinjić (14) u Austriji ušao u lektiru za 8. razred

Tema ovog romana je život u svijetu deset godina poslije pandemije koronavirusa

Piše: A. J.

17.7.2021

Aldina Pinjić: Autor ne treba samo da zabavlja nego i da pokaže realni svijet. Privatni album

Četrnaestogodišnja Aldina Pinjić, koja se roditeljima živi u Austriji, objavila je svoj prvi roman na njemačkom jeziku " Was nach jetzt?" - Šta poslije sad?.

Kako nam je kazala Aldinina majka Emina Pinjić, knjiga je objavljena 31. maja ove godine u Austriji i može se naručiti u svim knjižarama ili online.

Da je riječ o velikom književnom talentu, dokaz je i što je Aldinin roman već primljen u školsku lektiru za 8. razred u Ternitzu.

- Poslije raspusta knjigu ćemo predstaviti i drugim školama, u drugim gradovima. To nas roditelje posebno raduje jer, ipak, Aldina ima bosansko državljanstvo, a njena knjiga će se koristiti kao lektira njemačkog jezika - navela je Emina Pinjić.

Tema ovog romana je život u svijetu deset godina poslije pandemije koronavirusa, a glavni lik se i dalje bori s posljedicama koje su nastale u lockdownu: socijalna distanca, psihička opterećenja, kučno nasilje, alkoholizam...

- Autor ne treba samo da zabavlja nego i da pokaže realni svijet i druge potakne na razmišljanje - kazala je Aldina o svom djelu.



Aldina na prijemu u općini. Privatni album

Aldina je rođena u Austriji početkom 2020., pisala je za lokalne novine "Bezirksbkätter Neunkirchen". Na takmičenju kratkih priča prošle godine osvojila je 4. mjesto.

U junu imala je prijem i prezentaciju knjige u općini gdje živi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.