BRZA CESTA DO OKUČANA

Firma bliska Dodiku dobila posao u Hrvatskoj vrijedan 70 miliona KM

Radi se o gradnji druge faze pristupne saobraćajnice u dužini od 4,1 kilometra, a rok za završetak radova je 24 mjeseca

Buduća petlja Novi Varoš u Hrvatskoj. BL portal

A. J.

17.7.2021

Uskoro počinje izgradnja brze ceste od novog mosta na Savi do Okučana, koja je i uslov da most u Bosanskoj Gradišci između Hrvatske i BiH po završetku radova bude stavljen u funkciju, potvrđeno je BL portalu iz Hrvatskih cesta.

Posao vrijedan skoro 70 miliona KM, tačnije 286 miliona kuna bez PDV-a, nakon sprovedenog tendera, dobio je "Integral inženjering" iz Laktaša, inače firma koja je bliska predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

Iz Hrvatskih cesta napominju da su za gradnju brze ceste osigurana finansijska sredstva i da je u toku postupak javne nabavke za usluge nadzora nad izvođenjem radova.


- Izvođač radova željno iščekuje uvođenje u posao i već radi na uređenju prostorija za potrebe tehničkog osoblja izvođača, nadzora i investitora. Takođe je u toku priprema smještajnih kapaciteta za potrebe radnika koji će raditi na realizaciji projekta, tako da vjerujemo da će se po sklapanju ugovora za pružanje usluga nadzora u vrlo kratkom vremenu započeti i s izvođenjem radova - kažu u HC.


Radi se o gradnji druge faze pristupne saobraćajnice u dužini od 4,1 kilometra, a rok za završetak radova je 24 mjeseca. Te dvije godine roka, mogle bi da znače da će most čiji završetak je najavljen za proljeće iduće godine, bar još godinu dana praktično biti neupotrebljiv.


- Projektnom dokumentacijom predviđeno je spajanje II faze na postojeću državnu cestu južno od mjesta Novi Varoš, dok je III fazom predviđen spoj brze ceste na postojeće naplatne kućice, izlaz Okučani. U sklopu projekta izgradnje II faze predviđena je i izgradnja platoa za potrebe graničnog prelaza, odnosno policije i carine - navode iz Hrvatskih cesta.

Podsjećaju da je do završetka radova na mostu ostalo nešto više od devet mjeseci i da je rok 30. maj 2022. godine, piše BL portal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.