SIMPOZIJ U ATINI

Na poziv Papanderua Lagumdžija govorio o integraciji Zapadnog Balkana u Evropski zeleni dogovor

Poseban akcenat je stavljen na neophodnost liderstva i zajedničkog djelovanja zemalja regiona kao i na tri konkretne preporuke

Lagumdžija s Papandreuom u Arini. Avaz

Ad. A.

18.7.2021

Na poziv George Papandreua, predsjednika Socijalističke internacionale i bivšeg premijera Grčke dr. Zlatko Lagumdžija učestvuje u Atini na 23. simpozijumu pod nazivom “Revolucije i evolucije u Post pandemijskoj eri”.

Na panelu “Budućost Evrope i Zapadnog Balkana” dr Lagumdžija je prezentirao rezultate zajedničkog projekta Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo (SSVSa), Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku (NCAFP) i Nizami Ganjavi međunarodnog centra (NGIC) pod nazivom “Krajnje je vrijeme za akciju na Zapadnom Balkanu” koji su u zajedničkom izvjestaju pod nazivom “3P Papir” za Zapadni Balkan izložili principe, politike i preporuke za zemlje regiona i ključne međunarodne aktere.


Zajedničko djelovanje

Poseban akcenat je stavljen na neophodnost liderstva i zajedničkog djelovanja zemalja regiona kao i na tri konkretne preporuke. Prva se odnosi na formiranje, u narednih pet godina, EU jedinstvenog tržišta (EU Single Market) u koji bi bilo uključeno i svih šest država Zapadnog Balkana; druga na intergrisanje regiona u Evropski zeleni dogovor (European Green Deal) kao i na izlaznu energetsku strategiju sa prelaskom sa uglja na obnovljive energetske izvore; i treća o infrastrukturnom i digitalnom povezivanju glavnih gradova 6 zemalja regiona.

Pored George Papandreua i Jeffrey Sachsa, specijalnog savjetnika Generalnog sekretara UN za Agendu 2030, o ovim prijedlozima dr Lagumdžija je u odvojenim susretima razgovarao i sa regionalnim liderima prisutnim na Symi simpozijumu, predsjednicima vlada Albanije i Kosova Edi Ramom i Albinom Kurtijem, potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovom i ministricom odbrane Radom Sekerinskom.


Lagumdžija tokom obraćanja. Avaz

Na panelu “Od globalnih do lokalnih razvojnih modela i Izazova pravedne i inkluzivne zelene tranzicije” dr Lagumdžija je prezentirao prijedlog uspostavljanja Mreže rjesenja samoodrživog razvoja Zapadnog Balkana (SDSN WB) u saradnji sa Globalnom i Evropskom mrežom rješenja samoodrzivog razvoja (SDSN).


Uspostavljanje SDSN mreže Zapadnog Balkana

U razgovorima sa čelnicima globalne i evropske mreže, Jeffrey Sachsom i Phoebe Koundori, su usaglašeni dalji koraci na uspostavljanju SDSN mreže Zapadnog Balkana. Između ostalog ova mreža bi imala za cilj promociju i aktivnosti na integrisanju Zelenog dogovora Zapadnog Balkana (Western Balkan Green Deal), koji je već predložen od strane Evropske Komisije, u postojeći jedinstveni projekat tranzicije Evropske Unije sa tradicionalne na samoodrživu i zelenu ekonomiju.

Na završnoj svečanosti Symi simpozijuma, kojo je domaćin bio gradonačelnik Atine Kostas Bakojanis, dr Lagumdžija je govorio o aktivnostima Madridskog Kluba na pripremama Drugog Samita o društvenom razvoju kao i globalnoj promociji i važnosti izgradnje društava zajedničkih vrijednosti kao odgovora na sve veće podjele, nejednakost i jacanje populističkih i nacionalističkih politika.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.