ZBOG SMRTI U ČEŠKOJ

Aktivisti osudili rasizam i policijsku brutalnost prema Romima

Protest je organizovan ispred Ambasade Češke Republike u BiH gdje su aktivisti ove asocijacije pročitali svoje zahtjeve koje će naknadno uputiti i zvanično

Ad. A. / Fena

Aktivisti se okupili ispred ambasade Češke

Foto: Fena


Asocijacija mladih Roma "AKSIOM" danas je u Sarajevu organizovala mirni protest povodom smrti Stanislava Tomaša, Roma iz Češke Republike, sredinom juna u gradu Teplice, za koju romski aktivisti smatraju da je nastupila nakon grubog postupanja policije.

Video snimak je tada pokazao policajca kako nekoliko minuta kleči na njegovom vratu, a Tomaš je kasnije preminuo u kolima hitne pomoći, rečeno je tokom protesta.

Kako je rečeno, brutalnost policije koja se završila kobno, razlog je što su romski aktivisti i aktivistkinje širom Evrope, nakon smrti Stanislava Tomaša, organizovano krenuli u masovne proteste sa kojih su poslali jasnu poruku "Stop rasizmu – Romi neće da ćute“

Protest je organizovan ispred Ambasade Češke Republike u BiH gdje su aktivisti ove asocijacije pročitali svoje zahtjeve koje će naknadno uputiti i zvanično. Među njima je zahtjev za nezavisnim provođenjem istrage u vezi sa smrću Stanislava Tomaša.

Slični protesti su dosad održani u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, Kosovu, Rumuniji, Bugarskoj i drugim zemljama širom Evrope.

Više o:

Češka Romi
NA VRH

Podijeli članak na