STIŽE I 13.000 VAKCINA

U Tuzlanskom kantonu izolovana četiri pacijenta sa delta sojem

Riječ je o porodičnom klasteru i niko nema težu kliničku sliku

E. Sk.

Sastanak Koordinacionog tijela

Foto: E. Skokić


U proteklih sedam dana nije bilo smrtnih ishoda od posljedica koronavirusa, a registrovano je ukupno sedam novooboljelih od 1.110 testiranih na području Tuzlanskog kantona, rezimirano je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja pandemije covid-19.

Iako je povoljna epidemiološka situacija inicirala zatvaranje respiratornog centra u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, na današnjem sastanku je naglašeno da će ova zdravstvena ustanova biti spremna za mogući novi val covid-19. Do sada su, prema riječima direktora UKC-a Tuzla doc. dr. Alena Kamerića, na području TK izolovana četiri pacijenta sa delta sojem i riječ je o porodičnom klasteru u kojem niko nema težu kliničku sliku.

U Zavod za javno zdravstvo TK ove će sedmice stići još 13.000 vakcina a do sada je 60.390 vakcina upućeno ka 13 domova zdravlja. Sve vakcine koriste se i za vakcinaciju i revakcinaciju ciljnih skupina i u skladu sa mogućnostima tzv. hladnih lanaca domova zdravlja distribuiraju u domove zdravlja na području TK, rečeno je ovom prilikom. Također je naglašeno da će vakcinacija biti nastavljena i tokom predstojećeg praznika.

Odziv prosvjetnih radnika na vakcinaciju u međuvremenu je znatno poboljšan, rečeno je na današnjem sastanku, a prioritetnim grupama u narednim danima bit će pridruženi i prijevoznici koji saobraćaju na međunarodnim linijama.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na