BAJRAMSKI RAZGOVOR

Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački, za "Avaz": Živimo u velikom iskušenju

Imamo lošu situaciju između dvije države, imamo “busije”, svako drži svoje, i kako će to završiti, Bog zna

Piše: Alen Bajramović

20.7.2021

Hasanović: Komunikacija koju vidimo, ne ulazeći sada u to ko je kriv, a ko prav, nije dobra. AVAZ

Iako uskraćeni za odlazak na hadž, radost Bajrama za muslimane Hrvatske, ali i sve vjernike, ma gdje živjeli, vrlo je intenzivna, kazao nam je Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački.



Jačanje zajednice

On je bajram-namaz klanjao u Islamskom centru u Rijeci, gdje će biti organiziran i bajramski prijem za predstavnike institucija iz ovog dijela Hrvatske.

- Živimo u velikom iskušenju, kojim je cijeli svijet obuhvaćen. Svi smo ga osjetili na neki način i ono je u nama probudilo potrebu da se malo vratimo samima sebi, da preispitamo naš odnos prema sebi, obitelji, društvu u cjelini, jer smo vidjeli kako jedan mali virus može stopirati cijeli svijet. Zato smo se proteklih mjeseci posvetili jačanju naše zajednice i na infrastrukturnom, kadrovskom i imanskom planu, postigli smo dobre rezultate - kaže muftija Hasanović.

Iskušenja u pandemiji koronavirusa, ali i nakon zemljotresa u Hrvatskoj, rodila su i neke nove, dobre i humane ljude i akcije pomoći drugima u nevolji.

- Na neki način se pobudila ensarijska dimenzija bratimljenja, pa smo imali jednu manifestaciju kada je 50 obitelji iz Zagreba uzelo brigu o 50 obitelji koje su dobile međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj. Hrvatska je, unutar EU, na sebe uzela obavezu da zbrine 1.680 izbjeglica koji dolaze avionima iz Turske i koji dobivaju međunarodnu zaštitu. Dvije godine im plaća smještaj i sve ostalo, jer pretpostavka je da su dvije godine dovoljne da se oni integriraju i osamostale. To je jedna divna slika, koja čovjeka inspirira, koja mu daje mogućnost da kaže da, dok takvih ljudi ima po zemlji da hodaju, Božija će milost biti nad nama - ističe muftija Hasanović.

Svakodnevni život dokazuje, a Hasanović je to u više navrata s ponosom i isticao, da Bošnjaci u Hrvatskoj uživaju sva ljudska prava.

Kaže da je ugovor s državom iz 2002. platforma koja se može ponuditi svim manjinskim zajednicama u Evropi, ali i kršćanima u muslimanskim zemljama. Međutim, nesretan je što politički odnosi dvije države nisu dobri.

Različite izjave

- Oni su sada gori negoli za vrijeme rata. Komunikacija koju vidimo, ne ulazeći sada u to ko je kriv, a ko prav, nije dobra. Valja razgovarati! Dijalog je nešto na što smo upućeni svi. Imali smo rat, ali na kraju se opet sjelo da se razgovara. O tome moraju da promišljaju oni koji izlaze s različitim izjavama koje ne doprinose boljitku nijednog naroda u BiH. Nisam politički analitičar, ali ukazujem na to i ovdje političarima koji imaju taj jedan ratoborni ili ignorantski narativ, ali imamo lošu situaciju, imamo “busije”, svako drži svoje, i kako će to završiti, Bog zna. Moramo znati da Bošnjaci čine 75 posto naše zajednice, oni su emotivno vezani za BiH i svaka negativna izjava nas vrijeđa - kazuje Hasanović.

Najveći nedostatak među ljudima danas je nepovjerenje, smatra muftija zagrebački te dodaje da mediji, vjerske zajednice, cijelo društvo moraju raditi na jačanju međusobnog povjerenja.


Moramo biti oprezni

Za sudbinu domovine se ne plaši, ali poziva na oprez.

- Kad slušate retoriku određenih političara u BiH, onda vam se krv zaledi, jer koga je zmija ujedala, i guštera se boji. Nas je zmija poklala, pa je svaka retorika koja minimizira, omalovažava i negira genocid i sve što se desilo zaista zastrašujuća, ali ohrabruje međunarodni pogled na BiH i ta odlučnost SAD, malo se i Evropa budi, kako bi se BiH učinila zemljom prihvatljivom za sve njene građane, bez obzira na vjeru, naciju i porijeklo. Ipak, moramo biti oprezni, jer Poslanik nas uči da nas iz iste rupe zmija dvaput ne smije ugristi - zaključuje Aziz ef. Hasanović.


Srebrenica, rana koja je vječno živa

Aziz ef. Hasanović rođen je u Osmačama kod Srebrenice, a svoj radni vijek započeo je na dužnosti imama u srebreničkom džematu Osatica.

Svakog jula osjeća isto, strepnju i tugu, tako jake kao da se sve desilo jučer.

- Bio sam u Srebrenici na konferenciji, a onda i na dženazi. Imali smo ukop i jednog člana porodice Hasanović. Kad vidite te majke, sestre, dječicu koja su narasla, a nisu ni zapamtila svoje očeve, jednostavno se čovjek zapita, je li moralo tako biti... Kakvi su to umovi koji su mogli takvo nešto da učine!? Srebrenica je sinonim stradanja Bošnjaka, ali to se desilo i u drugim dijelovima BiH - kaže Hasanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.