NAKON SKIDANJA BANERA

Klub koalicije "Moja adresa: Srebrenica" i DF-a poručio Grujičiću: Poslali ste poruku da zajedništvo i tolerancija nisu vaš izbor

Pozivamo Vas da svoju retoriku i djelovanje uskladite sa časnom funkcijom načelnika opštine Srebrenica u kojoj je počinjen genocid nad bošnjačkim narodom, navode u saopćenju

Baneri sa čestitkama jučer poskidani. Za Srebrenicu

Piše: A. J.

20.7.2021

Klub koalicije "Moja adresa: Srebrenica” i Demokratske fronte u Skupštini opštine Srebrenica oglasio se saopćenjem za javnost povodom jučerašnje skandalozne odluke načelnika Mladena Grujičića da naredi skidanje banera s bajramskom čestitkom.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Načelniče Grujičiću, kao što Vam je poznato, muslimani širom svijeta danas obilježavaju jedan od svojih najvećih praznika, Kurban-bajram. To je praznik prinošenja žrtve, bogobojaznosti, uvažavanja i darivanja. Svečano se dočekuje i obilježava uz bajramsku radost sa porodicom i komšijma. Tako je uvijek bilo.

Vašom odlukom o uklanjanju banera sa ispisanom čestitkom "Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen", a koja ne vrijeđa nikog, pokazali ste nepoštovanje prema sugrađanima Bošnjacima, koji su trebali osjetiti pretpraznično raspoloženje i na ulicama svog Grada.

Svakako, Vaš postupak proizveo je mnogo tenzija uoči Bajrama, u vrijeme kada su se srebrenički Bošnjaci radosno trebali pripremati za doček svog praznika, spremati trpezu za porodicu i komšije.

Ovim činom, poslali ste poruku da zajedništvo, uvažavanje, tolerancija i suživot u Srebrenici nisu Vaš izbor.

Vaš izbor je biti načelnik samo građanima srpske nacionalnosti.

Vaš izbor je rušenje dostojanstva i ponižavanje Bošnjaka u Srebrenici.

Vaš izbor je da budete provodilac velikosrpskih ideja, glorifikujete ratne zločince i negirate genocid.

Vaš izbor je da u našoj Srebrenici ne radite na prosperitetnijoj budućnosti svih njenih građana.

Pozivamo Vas da svoju retoriku i djelovanje uskladite sa časnom funkcijom načelnika opštine Srebrenica u kojoj je počinjen genocid nad bošnjačkim narodom.

Sigurni smo da ste imali priliku vidjeti da Bošnjaci nisu nikad pognute glave cvilili za dostojanstvo i ugled. Čak ni onda kada im se i gladnim i žednim pucalo u leđa.

U ime svih Bošnjaka koji su zgroženi Vašim jučerašnjim postupkom, uoči jednog od najvažnijih muslimanskih vjerskih praznika - saopćili su iz Kluba koalicije "Moja adresa: Srebrenica” i Demokratske fronte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.