KLANJANA DŽENAZA

Ukopano 12 prijedorskih žrtava, nakon 29 godina pronašli smiraj

Naša bajramska radost je pomiješana s tugom, punih 29 godina iz dana u dan tragamo za našim najmilijim po šumama i potocima, poručio je, između ostalog reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović

Ukopano 12 žrtava ubijenih 1992. godine. Anadolija

N. Aj. / Anadolija

20.7.2021

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora danas je nakon što je klanjana 25. kolektivna dženaza ukopano 12 žrtava rata u Bosni i Hercegovini čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz više masovnih grobnica, javlja Anadolu Agencu (AA).

Prije ukopa porodice prijedorskih žrtava oprostile su se od svojih najmilijih, a kolektivnoj dženazi prisustvovao je veliki broj građana i zvaničnika.

Iz Instituta za nestale osobe BiH naveli su da su žrtve ubijene 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci u proteklom periodu su ekshumirani iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica, kao i na lokalitetima Kozarac - Garevci i Jablanica - Prosara.

Najstarija i najmlađa žrtva

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je Fikret Marošlić, koji je imao 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. Zajedno sa Fikretom ukopan je i njegov otac Himzo Marošlić, koji je imao 47 godina u momentu smrti. I njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. On je najstarija žrtva ukopana ove godine.


Klanjana dženaza i ukopano 12 žrtava ubijenih 1992. godine - Avaz
Klanjana dženaza i ukopano 12 žrtava ubijenih 1992. godine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Osim njih obavljen je ukop i Emina (Hasan) Ćoralića, rođen 1950. godine, Vasifa (Mahmut) Mujkanovića, rođen 1960. godine, Rifeta (Abid) Kahrimanovića, rođen 1959. godine, Sakiba (Mustafa) Denića, rođen 1958. godine, Hasiba (Hasan) Behlića, rođen 1950. godine, Mirse (Šefik) Brdara, 1963. godine, Ismeta (Husein) Hirkića, rođen 1950. godine, Idriza (Ešef) Duračaka, rođen 1954. godine, Nedžada (Adem) Fazlića, rođen 1959. godine i Samira (Rizvo) Merdžića, rođen 1970. godine.

Hiljade ubijenih još čeka da im se klanja dženaza-namaz

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je u obraćanu prisutnima rekao da u Kozarcu i 29. put poslije teške 1992. godine dočekuju tešku planetarnu bol.

- Naša bajramska radost je pomiješana s tugom. Punih 29 godina iz dana u dan tragamo za našim najmilijim po šumama i potocima, iskapajući ih iz jama i masovnih grobnica u nadi da ćemo pronaći njihova tijela ili bar dio tijela i kako priliči ljudima sahraniti ih. Prošlo je punih 29 godina, a mi još uvijek klanjamo dženaze i samo dragi Bog zna koliko će još vremena proteći dok ih sve ne obavimo. Do posljednjeg našeg brata, muža, sestru, majku ne spustimo u bosansku zemlju. Hiljade ubijenih još čeka da im se klanja dženaza-namaz i da im se podigne mezar i nišan - rekao je Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.