STAVOVI

Bakalar: Radna grupa ne može do valjanih rješenja za Izborni zakon bez CIK-a

CIK je tijelo koje organizuje i provodi izbore i zbog više-manje poznatih okolnosti, mi smo izopćeni iz radne grupe, naveo je Bakalar

Bakalar: Preporuke OSCE-a. Arhiv

N 1

20.7.2021

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije, za N1 je govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH, izrazivši nezadovoljstvo što je članovima CIK-a onemogućeno da rade u Interresornoj radnoj grupi Parlamenta BiH.

Bakalar smatra da bi članovi CIK-a trebali biti dio radne grupe.

- Mi bismo trebali da budemo partneri i da damo svoj doprinos. CIK je tijelo koje organizuje i provodi izbore i zbog više-manje poznatih okolnosti, mi smo izopćeni iz radne grupe. Ali to nas nije spriječilo da radimo na izbornoj reformi - kazao je.


Lokalne komisije

Navodi da je CIK pripremio svoju inicijativu za izmjene Izbornog zakona.


- U nacrtu inicijative imali smo intervencije u svakom poglavlju Izbornog zakona. Dali smo rok domaćim akterima da daju povratne informacije. Dobili smo neke primjedbe i kritike, ne previše, što znači da smo odgovorili zahtjevima nevaldinih udruga. Kada dobijemo mišljenje međunarodnih organizacija, prije svega OSCE-a, onda ćemo imati finalni prijedlog koji možemo u formi inicijative poslati u parlamentarnu proceduru - kazao je.


Bakalar dalje kaže da postoje dva prijedloga da se osigura politički nepristrasna izborna administracija.


- Jedan je naišao na razumijevanje lokalnih komisija, da se članovi biračkih odbora biraju putem javnog poziva koji bi provodila izborna komisija. Oni bi se birali u neizbornoj godini da imaju vremena za edukaciju, što bi bila profesionalizacija biračkih odbora. Prema preporuci OSCE-a, da se suzi sama nazočnost političkih stranaka u biračkim odborima. Da se samo omogući prisustvo parlamentarnih stranaka - pojasnio je.


Smatra da Interresorna radna grupa može do rješenja bez CIK-a, ali sumnja da može do valjanih rješenja.


- Oni nisu u kapacitetu da dođu do valjanih rješenja bez stručnog mišljenja članova CIK-a - kazao je Bakalar za N1.


Dodaje da su pojedine stranke preuzele inicijativu CIK-a da je promoviraju na radnoj grupi.


- Nisam mišljenja da mogu na dobar način da brane ono što je sada formalno njihov prijedlog - kazao je.



Izbor članova Predsjedništva BiH

Govoreći o asimetričnom izboru članova Predsjedništva BiH, što je jedan od prijedloga, Bakalar je kazao da CIK nema stav po tom pitanju.

- Osobno, postoja asimetrična rješenja na različitim nivoima, ali ne unutar jedne institucije – krovne institucije izvršne vlasti. Ne znam koliko je to realno i pravno utemeljeno - kazao je za N1 Bakalar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.