VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

Rusija zatražila glasanje o ukidanju OHR-a do 31. jula naredne godine

Ne mogu da preciziraju kada bi rezolucija trebalo da bude razmatrana na sjednici Vijeća sigurnosti, jer, je to, navode, tehničko pitanje

OHR: U nacrtu je podržano imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita. Arhiv

A. J.

20.7.2021

Rusija je od Vijeća sigurnosti UN-a zatražila da se održi glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) do 31. jula naredne godine, potvrđeno je za RTRS iz ruske ambasade u BiH.

Ne mogu da preciziraju kada bi rezolucija trebalo da bude razmatrana na sjednici Vijeća sigurnosti, jer, je to, navode, tehničko pitanje.


Ponovili su da je stav Rusije po pitanju imenovanja visokog predstavnika izričito iznesen i da će Rezolucija koju su Rusija i Kina predstavile Generalnoj skupštini UN, još jednom naglasiti taj stav.


U nacrtu rezolucije navedeno je da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH.


U nacrtu je podržano imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvoren Ured visokog predstavnika, javlja RTRS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.