DOBOJ ISTOK

Suze na licima mještana: Vodena bujica nosila sve pred sobom, oštećeni putevi, pokidane kanalizacione i vodovodne mreže

A od 2014. godine, od velikih poplava koje su pogodile Doboj, ovi mještani čekaju sanaciju mosta

Izeta Delić: Noću ne mogu da spavam. Printcreen

BHRT

21.7.2021

Zbog obilnih padavina koje su proteklih dana nanijele veliku štetu, u Općini Doboj Istok u Tuzlanskom kantonu proglašeno je stanje prirodne nesreće. Oštećeni su putevi, a vodena bujica je pokidala kanalizacione i vodovodne mreže. Mještani strahuju od novih nepogoda.

U samo nekoliko trenutaka vodena bujica u Stanić Rijeci u Doboj Istoku je poplavila obiteljske domove.

Izeta Delić kaže da noću ne može ni da spava, jer su pred malom rijekom svi nakon obilne kiše bili nemoćni.

- Ja sam se u 1 sat probudila, kiša ljeva. Odmah me bilo strah. Sjedila sam sve dok se nije malo umanjilo. Jer odmah rijeka dolazi. Reko, začepit će tu. I stvarno 2014. godine kad su ovo uradili, uradili su još gore. Malo. I sad što god ide začepi - priča Izeta.

A od 2014. godine, od velikih poplava koje su pogodile Doboj, ovi mještani čekaju sanaciju mosta. Jer svaka nova obilnija kiša ovdje na magistralnoj cesti obustavi promet, ljudi ostaju bez električne energije, vode.

Put je vidno oštećen i ugrožava promet. Općina Doboj Istok morala je proglasiti stanje prirodne nesreće.

- Općinski načelnik je proglasio stanje prirodne nesreće, kako bismo mogli pristupiti sistematskom provođenju mjera, ali i da ostale komisije za procjenu šteta mogu uraditi svoj dio posla. Klimatske promjene, generalno se o tome priča već dugo, one su na sceni. Sigurno da društvo u cjelini, na lokanom ili državnom nivou, mora biti daleko spremnije - ističe Sulejman Delić iz Civilne zaštite Općine Doboj Istok.

Mještani Stanić Rijeke u Doboj Istoku tvrde da je u jednom trenutku bilo i do 150 litara vode po metru četvornom. Kažu da je iz godine u godinu sve teže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.