AKCIJA "KURBANI"

Na području Goraždanskog muftijstva otkupljeno 2.000 kurbana

U vozilima sa rashladnim uređajima kurbansko meso danas do ikindija-namaza trebalo bi biti dostavljeno u sve Medžlise IZ

Piše: Al. B.

21.7.2021

Klanje kurbana će biti okončano danas. A. Bajramović

U okviru akcije organiziranog otkupa, pripreme i distribucije kurbanskog mesa na području Goraždanskog muftijstva ovog Bajrama otkupljeno je oko 2.000 kurbana. Klanje kurbana u Goraždu trebalo bi biti okončano danas.

- Akcija teče po utvrđenom planu i programu, a plan je da ove godine na području Muftijstva goraždanskog otkupimo i zakoljemo 2.000 kurbana, koji će biti podijeljeni na području ovog Muftijstva. Prošle godine smo imali 2.500 kurbana, ali smo taj broj malo smanjili zbog kapaciteta za pripremu mesa s kojima raspolažemo. Kurbani će se dijeliti različitim udruženjima, zdravstvenim ustanovama, kao i na području svi Medžlisa IZ, od Rudog i Žepe, Rogatice, Višegrada do Čajniča, Ustikoline i Foče – kazao nam je Edib ef. Efendić, glavni imam MIZ Ustikolina i jedan od koordinatora akcije.

U vozilima sa rashladnim uređajima kurbansko meso danas do ikindija-namaza trebalo bi biti dostavljeno u sve Medžlise IZ, te Udruženjima za pomoć mentalno retardiranim osobama, civilnih žrtava rata, logoraša, ratnih vojnih invalida, demobilisanih branilaca, slijepih i slabovidnih, oboljelih od cerebralne paralize, penzionera, paraplegičara, Kantonalnoj bolnici, Domu za stare i iznemogle osobe, kasarni Kosova, Sindikatu penzionera, Udruženjima „Sehara“, „Biser“, „Svjetlost Drine“, članovima romske zajednice ...

- Kurbani se otkupljuju od povratnika, sve što se otkupi bude podijeljeno na području ovog Muftijstva, tako da kurban ima dvostruku vrijednost – ističe Efendić.

Otpad nakon obrade kurbana, dodaje, bit će propisno odložen i ukopan na gradskoj deponiji.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.