RAZGOVOR

Američki profesor Danijel Server za "Avaz": SAD, EU i NATO moraju se suprotstaviti "srpskom svetu"

Rezultat ratova devedesetih je bio da su Srbi iz susjednih država pobjegli u Srbiju, a Srbiji nije ustupljen ni kvadratni centimetar susjednih zemalja, istakao Server

E. Halimić

Server: Šuplje je Vučićevo priznanje da neće biti ispaljen nijedan metak

Foto: Arhiv


Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO moraju ideologiju „srpskog sveta“ prepoznati kao antidemokratsku i odlučno joj se suprotstaviti, kazao je za „Avaz“ Danijel Server (Daniel Serwer), američki profesor s Univerziteta „Johns Hopkins“.

„Velika Srbija“

- Aleksandar Vulin postao je glavni portparol ideje koja se pripisuje predsjedniku Aleksandru Vučiću, a to je „srpski svet“. Ova ideja je podgrijana verzija „velike Srbije“ Slobodana Miloševića, a koju nije uspio da realizira, jer je izgubio sva četiri rata u 90-tim - istakao je Server.

Prema njegovom mišljenju, Vučić želi da se Srbi ujedine u jedinstvenom političkom prostoru i državi, bez nasilja.

- Male su šanse za to, a Srbija ima osam neposrednih komšija. Sve susjedne države imaju srpske manjine, iako je u Bugarskoj ona vrlo mala. Šest tih država su članice NATO-a (Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Rumunija). Dvije druge su domaćini trupa EU i NATO-a, koje su posvećene njihovom teritorijalnom integritetu, a to su BiH i Kosovo. Šta se dogodilo kada je Srbija devedesetih pokušala proširiti svoj politički prostor i ujediniti neke od tih manjina u jednoj državi? Rat sa Slovenijom, Hrvatskom, BiH, Kosovom i NATO-om. Rezultat je bio da su Srbi iz susjednih država pobjegli u Srbiju, a Srbiji nije ustupljen ni centimetar susjednih zemalja - istakao je Server.

Dodao je da, u klasičnom maniru agresora, Vulin ovu potrebu obrazlaže štetom nanesenoj Srbima.

Preteča nasilja

- Samoviktimizacija je klasična preteča nasilja. Memorandum SANU-a, koji je Milošević koristio da opravda svoje ratove, fokusirao se na tvrdnju da su Srbi bili žrtve u Jugoslaviji. U međuvremenu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik preventivno upozorava ambasadora SAD u BiH da neće prihvatiti odluku o imenovanju novog visokog predstavnika. Dodik tvrdi da će sam braniti Dejton ili, bolje rečeno, ono što on misli da je Dejton. Dodik tvrdi da je 49 posto teritorije BiH ili RS suverena i da bi trebala biti nezavisna. Međutim, to nećete naći u Dejtonu. Dodik bi, nesumnjivo, odveo nezavisnu RS u „srpski svet“ - naglasio je Server.

Suština je, prema mišljenju profesora Servera, u činjenici da je „srpski svet“ opasnost i prijetnja regionalnom miru i stabilnosti.

- Šuplje je Vučićevo priznanje da neće biti ispaljen nijedan metak. Da on sam u to vjeruje, ne bi naoružavao Srbiju ruskim i kineskim oružjem. Pretpostavlja da će, ako Srbija postane dovoljno jaka, njeni susjedi ustupiti teritoriju, a ne riskirati borbu. Nema razloga da se misli da će se to dogoditi ili da Srbija neće pribjegavati oružju ako misli, poput Miloševića, da može pobijediti - zaključio je Server.

NATO će braniti sve susjede Srbije

Server smatra da je Vučić spreman odustati od zauzimanja cijelog Kosova i cijele BiH.

- Sve što želi su „srpske kriške“, otprilike 15 posto Kosova i 49 posto BiH. Bio bi sretan i zbog “kriške” Hrvatske, a možda je to Istočna Slavonija. Želi cijelu Crnu Goru. Krajnje je vrijeme da mu Brisel kaže da se EU više neće pretvarati da je članstvo mogućnost za zemlju koja gaji teritorijalne ambicije i nepoštivanje granica svojih susjeda. I vrijeme je da Vašington jasno signalizira da će NATO braniti sve susjede Srbije od beogradskih namjera - istakao je Server.

NA VRH

Podijeli članak na