DANAS SJEDNICA

Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o BiH, Rusija traži ukidanje OHR

Zapadne diplomate tvrde da Moskva i Peking neće moći prikupiti minimalnih devet od 15 glasova

Vijeće sigurnosti UN-a. Agencije

Fu. M.

22.7.2021

Sa početkom u 21:00 sat održat će se sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini. Sjednica će prema najavi trajati tri sata, odnosno do ponoći, što znači da će se moći obratiti svi članovi ovog Vijeća.

Bosnu i Hercegovinu u ovoj instituciji predstavlja Sven Alkalaj. Nije još poznato da li će on biti pozvan i da li će se obratiti na ovoj sjednici.

Ranije je, kako je prenio AFP, Rusija zatražila da se glasa o njenom prijedlogu da se ukinu funkcije i institucija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini do jula 2022. godine.

AFP navodi da je jedan diplomata izjavio da je glasanje zatraženo za četvrtak popodne te da je odluka o zahtjevu sada na Francuskoj, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti.

Minimalno devet glasova

Nacrt rezolucije koji je Rusija predala Vijeću sigurnosti prošle sedmice, koji je podržala i Kina, “pozdravlja i pristaje” na proglašenje njemačkog političara Kristijana Šmita (Christian Schmidt) nasljednikom trenutnog visokog predstavnika iz Austrije, Valentina Incka.


Međutim, u ovom nacrtu koji je pribavio AFP, dalje stoji da on “podržava imenovanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (…) do 31. jula 2022. zatvaranjem Ureda visokog predstavnika.”


Zapadne diplomate tvrde da Moskva i Peking neće moći prikupiti minimalnih devet od 15 glasova koji su potrebni da bi rezolucija bila usvojena bez da jedna od pet stalnih članica uloži veto.


Pet stalnih članica su Rusija, Kina, Sjedinjene Države, Francuska i Britanija.

Imenovanje "gotova stvar"

Rusija je krajem juna kategorički odbila imenovanje Šmita, bivšeg njemačkog ministra za poljoprivredu.


Sjedinjene Države odgovorile su da je ovo imenovanje “gotova stvar” i da UN nema nikakve veze s imenovanjem visokog predstavnika, o čemu odlučuje Vijeće za provedbu mira uspostavljeno Daytonskim sporazumom iz 1995., koje čine predstavnici 55 zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.