POTRAGA ZA RADNICIMA

Hrvatska i Crna Gora muku muče: Nude plaće i do 2.000 KM, ali sezonaca ni na vidiku

U hotelu na Visu sobarici nude plaću od oko 1.800 KM, uz smještaj i hranu, a u Budvi pizza-majstoru daju 1.000 eura

Ljetna sezona uveliko traje. Ilustracija

Piše: A. Čengić

22.7.2021

Iako ljetna sezona uveliko traje, Hrvatska i Crna Gora muku muče s pronalaskom radne snage. Sezonskih radnika itekako nedostaje, a, prema onome što se navodi u javnim oglasima, najtraženiji su radnici u ugostiteljstvu.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plaća u maju bila je 584 KM, i to upravo za trenutno najtraženija zanimanja u susjednim državama - u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Rad na određeno

Sezonski radnici obično su angažirani i do kraja oktobra, a, ako je suditi prema oglasima na hrvatskim i crnogorskim internet-stranicama, posla još itekako ima.

U Hrvatskoj, tačnije u Dalmaciji najtraženiji su sobarice, pizza-majstori, konobari, kuhari…

U Budvi traže konobare: Plaća od 600 eura. Ilustracija

Tako jedan hotel na Visu traži sobaricu kojoj se nudi rad na određeno vrijeme. Plaća je od 6.500 do 7.000 kuna (1.817 KM), uz osiguran smještaj i hranu. Drugi hotel u Makarskoj nudi satnicu od 25 kuna, (6,5 KM), također uz osiguran smještaj i hranu. U Rovinju, picerija traži perača suđa, uz fiksnu plaću od 6.000 kuna (1.557 KM). Kako se napominje, za sve strane radnike osigurana je radna i boravišna dozvola.

U odnosu na Hrvatsku, u Crnoj Gori ovi su poslovi nešto manje plaćeni. Međutim, u poređenju s plaćama u BiH, nude znatno više.

Kategorija „hitno“

Jedan restoran u Budvi traži pizza-majstora za plaću od 1.000 eura (2.000 KM), uz osiguranu hranu, ali ne i smještaj. Konoba, također u Budvi, traži konobara, a nude 600 eura (1.200 KM), uz smještaj i hranu. Prosječne plaće za taj posao tamo su oko 1.450 KM.

Većina oglasa u Crnoj Gori je u kategoriji “hitno” jer sezona uveliko traje, pa se primijeti da su u ponudi i više plaće nego na početku sezone.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.