IZVJEŠTAJI

Stejt department: Velike poteškoće za ulaganje u BiH iz inozemstva

Jedan od problema je i korupcija, koja je i dalje prisutna u brojnim političkim i ekonomskim institucijama

A. S. / Srna

Stejt department podsjeća da BiH ima dobre prirodne resurse

Foto: Arhiv


BiH je otvorena za ulaganje iz inozemstva, ali investitori moraju da prevaziđu endemsku korupciju, kompleksne pravne i regulatorne okvire i strukture vlasti, kao i netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu prava na imovinu i slab pravosudni sistem, navodi se u izvještaju Stejt departmenta o investicionoj klimi za 2020. godinu.

U izvještaju se kritikuje sporo sprovođenje ekonomskih reformi s ciljem prelaska sa socijalističke prošlosti na budućnost usmjerenu ka tržištu, kao i relativno nizak nivo stranih ulaganja.

Stejt department podsjeća da se prije globalne pandemije koronavirusa očekivalo da se ubrza ekonomski rast u 2020. godini, prije nego što dostigne četiri posto u ovoj godini, zahvaljujući prije svega potrošnji i, u određenoj mjeri, javnom investiranju. Ekonomija BiH porasla je za oko tri posto 2019. godine.

Brojne poteškoće

Prema navodima Stejt departmenta, ulaganje SAD-a u BiH je malo uslijed malog tržišta, relativno niskih prihoda, udaljenosti od Amerike, teške poslovne klime i nedostatka prilika za investiranje.

U izvještaju se, međutim, napominje da BiH nudi dobre izglede za poslovanje dobro pripremljenim i upornim izvoznicima i ulagačima.

- Kompanije koje uspiju prevazići poteškoće uspostavljanja prisustva u BiH uglavnom nadoknade svoja ulaganja. Veliki američki fond za ulaganje uspio je da uđe na tržište regionalnim ulaganjem 2014. godine i da ostvari prihod 2019 - ističe se u izvještaju.

Stejt department podsjeća da BiH ima dobre prirodne resurse, koji omogućavaju potencijalne prilike u sektoru energetike, poljoprivrede, drvne industrije i turizma.

Problem korupcije

U izvještaju je naglašeno da u BiH nije bilo napada na strana ulaganja, ali da i dalje postoji rizik povremenog, lokalizovanog političkog ili kriminalnog nasilja, podsjećajući na proteste zbog ekonomske stagnacije i nemogućnosti vlasti da poboljšaju situaciju u junu 2013. i sredinom 2014. godine.

Stejt deparment ističe i malu cijenu rada u poređenju sa standardima Zapada, dok se u isto vrijeme povećava broj studenata na univerzitetima. U izvještaju se pominje i nedostatak stručnih osoba u određenim sektorima, uslijed nedostatka obrazovanja, prilika za zapošljavanje i emigriranja stanovništva u druge zemlje.

Na kraju izvještaja pominje se i problem korupcije, koja je i dalje prisutna u brojnim političkim i ekonomskim institucijama.

Više o temi Stejt department

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Sebija ukrala magisterij?!
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na