ODLUKE

Vijeće sigurnosti UN-a odbilo rezoluciju o ukidanju visokog predstavnika u BiH

Za su glasala dva predstavnika i to Kine i Rusije, niko nije bio protiv, dok je 13 predstavnika u Vijeću bilo suzdržano

A. J.

Vijeće sigurnosti

Foto: Arhiv


Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija odbilo je nacrt rezolucije Rusije i Kine o ukidanju Ureda visokog predstavnika (OHR) nakon 31. jula 2022. godine.

Predstavnik Kine obrazložio je nacrt ove rezolucije. Cilj je kako je naveo, sačuvati suverenitet i nezavinost BiH te je pozvao članice Vijeća da glasaju za nacrt rezolucije.

Nakon toga je uslijedilo glasanje. Za su glasala 2 predstavnika i to Kine i Rusije, niko nije bio protiv, dok je 13 predstavnika u Vijeću bilo suzdržano.

Zamjenik američkog ambasadora u UN-u Ričard Mils (Richard Mills) podržao je odluke Vijeća za implementaciju mira (PIC) odnosno imenovanje Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za visokog predstavnika u BiH.

- Ne želimo podržati tekst koji podriva Dejtonski mirovni sporazum i odluke PIC-a. Odluka Vijeća sigurnosti nije neophodna da se visoki predstavnik imenuje. Svi se slažu da se OHR treba zatvoriti, a preduvjeti za to su definirani 2008., 5+2, podržali su svi članovi Vijeća, uključujući i Rusiju. Ovi uvjeti još nisu ispunjeni. Neophodne su urgentne reforme da bi se postigla stabilna država. Međutim, još postoje podjele koje sprečavaju to - rekao je Mils.

Kazao je da ovaj prijedlog rezolucije predviđa ukidanje OHR-a bez ispunjavanja uslova 5+2.

- To je protiv više od deset godina međunarodnih sporazuma i to bi bila odluka bez presedana - rekao je Mils.

Ocijenjeno je da inicijativi nije bio cilj da se postigne sporazum te da je odluka PIC-a o imenovanju Šmita legitimna. Izražena je podrška evropskom putu BiH.

Predstavnik Velike Britanije kazao je da su bili suzzdržani da bi spriječili preuranjeno uskraćenje ovlasti visokog predstavnika te da je Šmit uspješno imenovan i da će preuzeti ulogu visokog predstavnika. Navedeno je i da bi usvajanjem Rezolucije bio otežan rad visokog predstavnika u BiH.

Ambasadorica Francuske je navela da nisu ispunjeni 5+2 uslovi za zatvaranje OHR te da će njena zemlja raditi s partnerima i pozvali su druge pratnere da podrže teritorijalni integritet BiH i njen evropski put.

Više o temi Vijeće sigurnosti UN-a

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na