REAKCIJE

Ćamil Duraković za "Avaz": Incko je ispunio obećanje koje je dao majkama Srebrenice još 2017. godine

Napokon imamo osnov da krivično gonimo nekog ko negira genocid, kaže Duraković

E. Halimić

Duraković: Ovo je naša borba, od samog kraja rata pa do danas

Foto: Avaz


Valentin Incko (Inzko), visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, za portal "Avaza" kazao je da je ovo rezultat dugogodišnje borbe. 

Ovo je naša borba

- Ovo je naša borba, od samog kraja rata pa do danas. Prvo je bila borba u dokazivanju zločina genocida, zatim u očuvanju sjećanja. Podsjetio bih da je Incko 2017. godine u Potočarima obećao majkama Srebrenice da će nametnuti ovaj zakon. Jučer je bio na mezaru Hatidže Mehmedović i mislim da je to bila njegova borba da ne ode iz ove zemlje kao neko ko bi ušao u historiju kao neko ko je slagao preživljele žrtve genocida. Prevladala je civilizacijska dimenzija - istakao je Duraković.

Dodao je da je svjestan da ova intervenicja na Krivični zakon BiH neće se promijeniti svijest negatora genocida.

Krivične prijave protiv onih koji negiraju genocid

- Ali će itekako dati mogućnost svim normalnim ljudima da prave krivične prijave protiv onih koji negiraju genocid. Ovo je cilizijacijski iskorak i trijumf. Napokon imamo osnov da krivično gonimo nekog ko negira genocid. Incko sad može da ode iz ove zemlje kao neko ko će biti upisan u historiju BiH i to kao neko ko je morao nametnuti zakon o negiranju genocida - naglasio je Duraković. 

Više o temi Valentin Inzko

VISOKI PREDSTAVNIK
Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida
NA VRH

Podijeli članak na