SREBRENICA

Završena reekshumacija 92 tijela žrtava genocida

U protekle dvije sedmice u ovom memorijalu ponovo su otvorena 92 mezara ranije ukopanih žrtava

Piše: S. Smajlović

23.7.2021

S posljednjeg kompletiranja tijela - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas su završeni radovi na reekshumaciji žrtava genocida počinjenog 1995 godine u Srebrenici, zaštićene zone UN-a.

U protekle dvije sedmice u ovom memorijalu ponovo su otvorena 92 mezara ranije ukopanih žrtava, kako bi se njihovim posmrtnim ostacima pridodali dijelovi skeleta koji su naknadno pronađeni i identificirani.

Porodice dvije žrtve koje su u prethodnom periodu dale saglasnost za reekshumaciju, odustale su za sada od ovog postupka i tu saglasnost su povukle.

Reasocijaciji skeletnih ostataka prisustvovali su porodice žrtava po čijem odobrenju se reekshumacije i provode, predstavnici Tužilaštva BiH, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi ICMP-a te patolog.

Svakog dana su bila otvorene najmanje deset mezara. Od ukupnog broja žrtava čiji se mezari ove godine otvaraju, jedna je reekshumirana po treći put.

- U proteklih trinaest reekshumacija do sada je radi kompletiranja tijela urađeno 951 reekshumacija. U jedanaest slučajeva rađene su individualne reekshumacije dok su u 13 navrata rađene velike reekshumacije, odnosno one u kojima je otvaran veliki broj mezara. Od ukupnog broja 41 žrtva se reekshumirala po dva puta- saopšteno je iz Instituta za traženje nestali BiH.

U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta nalaze se posmrtni ostaci još 491 žrtve genocida koji su do sada identifikovani i koji čekaju saglasnost porodica za reasocijaciju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.