SAOPĆENJE

SBB: Inckov potez je civilizacijski gest kojim se sprečava negiranje genocida kao njegove posljednje faze

Državi Bosni i Hercegovini ovakvo zakonsko rješenje bilo je neophodno, naglašavaju iz SBB-a

Fahrudin Radončić. Avaz

A. Ka.

23.7.2021

Savez za bolju budućnost BiH pozdravlja odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka (Inzko) kojom je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, ali i svih drugih oblika zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

- Obradovani odlukom visokog predstavnika, gospodina Incka, koju su građani BiH i žrtve očekivali i mnogo ranije, ističemo da je potez OHR-a potpuno očekivan i civilizacijski gest, kojim se sprečava posljednja faza genocida, odnosno njegovo negiranje.

Državi Bosni i Hercegovini ovakvo zakonsko rješenje bilo je neophodno, jer je svjesno negiranje genocida od određenih pojedinaca i grupa konstantno narušavalo međunacionalne odnose i dovodilo do tenzija u našoj državi.

Također, značajno je i to da su ovom odlukom, na određen način, potvrđeni nedvosmislen stav međunarodne zajednice i njena podrška OHR-u, kao i svim pozitivnim procesima i neophodnim promjenama u BiH – stoji u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.