REAKCIJA

Tegeltija: Čin Incka je početak uvođenja terora i ugnjetavanja nad građanima RS

Nigdje sem u Saudijskoj Arabiji, odlukom jednog čovjeka se ne mogu propisivati krivična djela i zatvaranja ljudi, istakao je Tegeltija

Tegeltija odluku Incka smatra terorom nad srpskim narodom. Arhiv

Piše: L. Memčić

23.7.2021

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Milan Tegeltija oglasio se na Twitteru povodom odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Valentina Incka (Inzko).

- Današnji čin Valentina Incka je nezapamćeni početak uvodjenja terora, prisile i ugnjetavanja nad građanima RS. Nigdje u današnjem svijetu sem u Saudijskoj Arabiji, odlukom jednog čovjeka se ne mogu propisivati krivična djela i zatvaranja ljudi - naveo je Tegeltija.

Sličnu reakciju imao je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, koji je na press konferenciji rekao da je ovaj čin Incka sramotan, te ponovio da se genocid u Srebrenici nije desio.

Podsjetimo, odluka visokog predstvanika kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hrcegovine, u stavku 7 posebno tretira negatore genocida u institucijama vlasti.

- (7) Počinitelj kaznenog djela iz stavka (1) do (4) ovog članka koji je dužnosnik ili odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se financira putem javnog proračuna, kaznit će se kaznom zatvora od najmanje tri godine - precizno se navodi se u stavku sedam.

Reakcija savjetnika Milorada Dodika. Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.