RAZGOVOR

Stjepan Mesić za "Avaz": Inckova odluka je za muštuluka

Prema odluci i Milorad Dodik je zločinac ukoliko nastavi s negiranjem genocida, poručio je Mesić

Stjepan Mesić: Ako Dodik nastavi ovako, uvrstit će sam sebe u listu zločinaca. Avaz

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

23.7.2021

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić za portal „Avaza“ kazao je da je odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) za muštuluka.

- Ovakvu odluku sam očekivao i prije, ali dobro je i ovo, za muštuluka je da je Incko donio ovakvu odluku. Sad oni koji ne priznaju genocid u Srebrenici i oni koji slave ratne zločince i sami su ratni zločinci. Zato je ova odluka jako važna da uđe u zakonski propis u BiH za ozdravljenje bh. društva. Brojni su razlozi zbog kojih je ovo važno – poručio je Mesić.


Stanje u BiH se mora promijeniti

Prema njegovim riječima, stanje u BiH se mora promijeniti nakon ovakve odluke.

- Cijeli svijet će sad vidjeti s kim ima posla. Ima posla s razbijačima Bosne i Hercegovine i to treba jasno reći. Ovo je sad prilika da se vidi gdje je ko – istakao je Mesić.

Dodao je da će organi gonjenja u BiH postupiti po izmjenama i dopunama zakona koje je nametnuo Incko.

- Razumni ljudi shvataju o čemu se radi, a radi se o najvećem zločinu. Nevjerojatno je da još uvijek ima onih koji to negiraju i to je zločin – smatra Mesić.

Govoreći o činjenici da Parlament BiH ovakvu odluku nije smogao snage da donese, Mesić je istakao da je čak i Skupština Crne Gore uspjela donijeti rezoluciju o zabrani negiranja genocida.

- Sad je valjda došlo u glavu onima koji su odgovorni za BiH, da ovo ukalkuliraju u zakonske propise u BiH – istakao je Mesić.

Na stavove Milorada Dodika koji je najavio da će nastaviti s negiranjem genocida, Mesić kaže da prema odluci Incka i Dodik je zločinac ukoliko nastavi s negiranjem genocida.

- I on će postati zločinac. Onaj ko ne priznaje zločin i genocid i sam je zločinac. Uvrstit će sam sebe u listu zločinaca – kazao je Mesić.



Osamostaljenje RS

Govoreći o Dodikovim najavama ostamostaljenja RS, Mesić kaže da je BiH cjelovita zemlja.

- Opstojnost BiH garantira međunarodna zajednica, BiH je uvijek bila jedan entitet. Pa i za vrijeme kraljevine, turske vladavine i za vrijeme Jugoslavije. Prema tome ne može nikakav Dodik i nikakvo nepriznavanje činjenica naštetiti Bosni i Hercegovini. Može samo naštetiti onima koji se svrstavaju u red zločinaca – rekao je Mesić.

Dodao je da oficijelna Srbija vodi vrlo interesantnu politiku prema svjetskoj zajednici.

- Oficijelno se izjašnjavaju da su za cjelovitu i jedinstvenu BiH, ali u svemu podržavaju Milorada Dodika koji ne priznaje BiH kao državu. Ovaj zakon je poruka i Srbiji da se opredijeli dali je za opstanak BiH ili će podržavati zločinca u imenu Milorada Dodika – poručio je Mešić.

Mesić smatra da će BiH nakon ove odluke krenuti putem ozdravljenja.

- Nema priče o komplikaciji političkih odnosa u BiH, važan je stav međunarodne zajednice koja podržava ovaj muštuluk Incka. Onda razbijači BiH kao što su Milorad Dodik i njegov pajdaš Dragan Čović neće imati šanse – naglasio je Incko.

Dodao je da je lično poznavao Incka i da je očekivao ovakvu odluku.

- Incko je vodio razumnu politiku, ali u vrijeme svog mandata nije imao dovoljnu podršku međunarodne zajednice, pa niti svoje zemlje. Ovo što je sad napravio je razlog da bude slavljen u BiH ali i svijetu – zaključio je Mesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.