ANKETA U GLAVNOM GRADU

Pogledajte šta građani Sarajeva misle o Zakonu o zabrani negiranja genocida

Vrijeme istine i pravde je došlo. Međutim, bit će puno problema u provedbi Zakona, rekao je Nenad Radović

Piše: Lejla Memčić

23.7.2021

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko (Inzko), danas je iskoristio Bonske ovlasti i nametnuo dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Jedan dio bosanskohercegovačke javnosti sa oduševljenjem je pozdravio ovaj potez, dok pojedini, poput političkih funkcionera iz RS, ne prihvataju ovakvu odluku, te nastavljaju sa negiranjem genocida u Srebrenici kojeg su "vojničine" pod komandom krovoloka i osuđenika na doživotnu robiju Ratka Mladića počinili nad nevinim i civilnim stanovništvom. 

 






Bilićevac: Jedva se čekalo. M. Haskić

 - Ovo se jedva čekalo. Trebalo je davno donijeti ovaj Zakon. Bitno je da se uspostavi pravna država, a onda će Tužilaštvo, Sud i svi raditi svoj posao - rekao je Muhamed Bilićevac za Avaz TV.

Kalimija: Dodik zavarava narod. M. Haskić

Mirsad Kalimija smatra da je Incko trebao ranije iskoristiti svoje ovlasti.

- Imao je odriješene ruke, mogao je promijeniti ovo stanje u BiH. Najveći krivac za ovo stanje nostalgije je lično on. Trebao je ranije donijeti ovaj Zakon, dok je mogao koristiti svoja ovlaštenja. Dosta bi ljudi ostalo ovdje, omladina ne bi bježala. Ne bi bilo napete situacije. Nije mi jasno da jedan čovjek koji ne priznaje BiH (op.a. Milorad Dodik), u svijetu predstavlja svoju državu. On samo svoj narod zavarava. Ovo je jedna država i srpski narod puno gubi sa njegovom politikom - smatra Kalimija.

Radović: Vrijeme istine je došlo. M. Haskić

Nenad Radović također smatra da je Zakon bilo potrebno nametnuti ranije.

- Ipak bolje ikada nego nikada. Nadam se da će to za BiH, a i za nas same nešto značiti jer time se neće moći ignorirati genocid. Vrijeme istine i pravde je došlo. Međutim, bit će puno problema u provedbi svega toga. Retorika kojom se Milorad Dodik koristi, jer mu je to neko omogućio, je degutantna i bezobrazna. To nije mišljenje običnih ljudi, već grupe koja stvara tu atmosferu i pravi haos oko nečega što je cijeli svijet potvrdio -  rekao je Radović.

Višća: Krajnje je vrijeme. M. Haskić

- Moje mišljenje je da je trebalo davno zabraniti negiranje genocida. Krajnje je vrijeme bilo da se nametne taj zakon o zabrani negiranja svih vrsta zločina. Ovo što se političari prepucavaju ne želim komentirati - kazao je Nermin Višća.

Cekić: EU "mlati praznu slamu". M. Haskić

Miodrag Cekić ipak, krivi Evropsku uniju jer se miješa u politiku Bosne i Hercegovine.

- Što nas ne puste da sami rješavamo probleme? Što se petljaju i miješaju i čemu to služi? Imam utisak da je Evropskoj uniji u interesu da, što je Bosni gore, to je njima bolje. Imaju ogromne plaće i ništa ne rade, samo melju praznu slamu - kazao je Cekić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.