O ODLUCI VALENTINA INCKA

Iz Evropske unije za "Avaz": Revizionizam i poricanje genocida proturječe najosnovnijim evropskim vrijednostima

EU snažno poziva sve političke lidere da se suzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podjele i ne poduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli potkopati perspektivu zemlje prema EU, poručeno je iz EU

Iz Evropske unije komentirali odluku visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida u BiH. Arhiv

Piše: N. Aj.

23.7.2021

Komentar o odluci visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) kojom se zabranjuje negiranje genocida u našoj državi tražili smo i od Evropske unije, a za "Avaz" je poručeno:

Primamo na znanje usvajanje zakona protiv poricanja genocida. Ovo je odluka koju je donio visoki predstavnik Valentin Incko.

Budimo jasni: revizionizam i poricanje genocida proturječe najosnovnijim evropskim vrijednostima. Pomirenje je jedan od ključnih prioriteta mišljenja Evropske komisije koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi napredovala na svom putu ka EU.

EU je vrlo jasna u pogledu svojih očekivanja u tom pogledu, nedavno u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Borelja (Borrell) i povjerenika Varheljija (Varhely) objavljenoj povodom 26. obilježavanja genocida u Srebrenici. EU očekuje da lideri Bosne i Hercegovine djeluju suvereno i poduzmu konkretne korake i promoviraju okruženje pogodno za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata.

EU se nedvosmisleno obavezala na suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. EU snažno poziva sve političke lidere da se suzdrže od upotrebe zapaljive retorike i podjele i ne poduzimaju bilo kakve korake koji bi mogli potkopati perspektivu zemlje prema EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.