REAKCIJE

Majkić se obrušila na Incka: Srbima oduzeto pravo na odbranu i pravdu

Ovim je uzavrela i problematična politička scena dodatno iskomplikovana, poručila je Majkić

A. S. / Srna

Majkić: Nije mogao izabrati gori trenutak

Foto: Arhiv


Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) "diktatorskim nametanjem dopuna Krivičnog zakona BiH oduzeo Srbima pravo na odbranu i pravdu, kao i pravo da govore".

Ona je istakla da je teško zamisliti da strani diplomata, i to u ostavci, nametne ovako delikatan zakon pred sam odlazak, iako mu Dejtonski sporazum ne daje pravo na takvu diktatorsku moć.

- Nije mogao izabrati gori trenutak da pripremi doček svom nasljedniku, jer je ovim uzavrela i problematična politička scena dodatno iskomplikovana - ocijenila je Majkić.

Prespavao 12 godina

Majkić je konstatovala da o lošim namjerama Incka, za kojeg kaže da je prespavao 12 godina u BiH i kojeg se njeni građani neće sjećati po dobru, upravo govore nametnute dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

- Incko ne reče da takvu inkriminaciju još nisu uvele mnoge demokratskije zemlje od BiH poput Velike Britanije, Francuske, Danske, Finske, Švedske, Slovačke - rekla je Majkić i dodala da je nečuveno licemjerno ukoliko su neke od ovih zemalja, koje su članice Upravnog odbora za sprovođenje mira (PIC) u BiH dale saglasnost za nametanje zakona.

Ona je navela da je činjenica da Vijeće Evrope traži od svojih članica da u krivičnom zakonodavstvu propišu ovo krivično djelo utvrđeno u presudama nekih od sudova, ali da istovremeno Vijeće Evrope insistira na tome da se ovim ne povrijedi sloboda izražavanja i mišljenja.

- A, Incko to upravo to čini. To je njegova namjera - suditi Srbima zbog verbalnog delikta čak i u slučajevima kada se argumentovano, uz dokaze osporava takvo krivično djelo - naglasila je Majkić.

Poziva se na Grajfa

Prema njenim riječima, Incko je požurio da ispuni bošnjačke političke želje prije nego što je prošlo dovoljno vremena i dat relevantan sud o događajima iz proteklog rata.

- Ipak, istina izbija na površinu. Mnoga eminentna imena i svjetski autoriteti, poput izraelskog profesora Gideona Grajfa na naučnoj osnovi progovorili su o stradanju u i oko Srebrenice. Time je otkrivanje pune istine samo započelo i nikako nije okončano - tvrdi ona.

NA VRH

Podijeli članak na