BOSANSKA GRADIŠKA

Penzionerske dane dopunjuju radom na farmi: Supruga Medžida i ja smo uigran tandem, ona okom, a ja skokom

Sve stignemo na vrijeme, a tu je uz nas i unuk Omer, priča Adem Raković

Adem i Medžida sa unukom. B. Grgić

Piše: B. Grgić

24.7.2021

Supružnici Adem i Medžida Raković iz Dubrava kod Bosanske Gradiške svakodnevno rade u sinovoj farmi muznih krava i na taj način ostvaruju višestruku korist. Značajno popravljaju svoj penzionerski status, troše slobodno vrijeme u korisne svrhe i održavaju farmu.

Četrdesetak muznih grla ovu farmu čini veoma respektabilnom, nadaleko poznatu po veoma kvalitetnom mlijeku.

- Sve mora biti pod konac. Supruga Medžida i ja smo uigran tandem, ona okom, a ja skokom. Sve stignemo na vrijeme, a tu je uz nas i unuk Omer. Jedanaest mu je godina, on nam popravlja raspoloženje vrijedan je, razumije se u mašine i ovo će jednoga dana sve i biti njegovo, rekao je Adem Raković.

Osim radova u farmi predstoji još jedan veliki posao, spremanje silaže za narednu godinu.


Imaju oko 40 muznih grla. B. Grgić

- Prvo moramo dobro očistiti silose, spremiti mehanizaciju, nabaviti folije za pokrivanje i dobro isplanirati posao. Imamo svoje traktore, još da nas posluži i godina - rekao je šezdesetpetogodišnji Adem Raković, danas penzioner, a ranije stolar u bivšem gigantu „Radniku“.

Medžida je krojačica, sve do nedavno radila je za jednu njemačku fabriku donjeg veša, ovdje u Bosanskoj Gradišci. Priznaje da je rad na porodičnoj farmi relaksira i „da je lakše raditi sa kravama nego sa ljudima“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.